Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

«Дошкільнят навчають їхні вихователі, але на базах шкіл, де є укриття», — чергова по місту про підготовку до школи у Дніпрі

Дошкільнятам, садки яких не мають укриття, з 1 квітня організували заняття у змішаному режимі. Це ті діти, які увесь період повномасштабного вторгнення навчались онлайн. Їм облаштували кабінети у будівлях шкіл, де є укриття. 

Цій новині дуже зраділа Вікторія Нам, матуся 6-річної Олі. Каже, що без занять офлайн було досить важко. Малеча не мала можливості наживо спілкуватись з однолітками, доводилось шукати, де лишити дитину, поки батьки на роботі. 

«Дуже рада, що у такому форматі працює садочок. Зараз лунає повітряна тривога, і я бачу, що все організовано так, що діти швидко потрапляють в укриття і продовжують заняття. Саме укриття гарно облаштоване, все необхідне тут є. Дуже вдячна нашим вихователям за їхній професіоналізм», — поділилась Вікторія Нам. 

Усього з 1 квітня в такому форматі на базах 47 шкіл запрацювало 87 садочків, у яких немає своїх укриттів.

«Сьогодні ми в одному з таких закладів освіти, де у нас діти з двох садочків в одній школі. Це групи короткотривалого перебування. На заняттях навчаються саме дошкільнята, яких потрібно підготувати до школи. Деякі займаються по 4 години на день з 8:30 до 12:30, деяким організовано інтегровані заняття з 15:30 до 17:30. Найголовніше, що навчають їхні ж вихователі, до яких вони ходили у садочок. Дошкільні заклади, які не мають укриттів, можуть організувати в такому форматі навчання для 1 600 діточок. На сьогодні набрали близько пів тисячі дітей. У місті працює вже 74 садочки і 9 шкіл з дошкільними підрозділами. Це там, де облаштовані укриття та є акти ДСНС», — розповіла заступниця начальника управління освіти департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Олена Яковенко. Вона  8 квітня є черговою по місту. 

Олена Яковенко також перевірила стан укриття у ліцеї № 28: «Потрапили ми сюди якраз під час тривоги. Бачимо, що оперативно всі діти з учителями спустились до укриття і продовжують заняття. Підвальне приміщення тут збудоване таким чином, що у кожного класу є окрема кімната, і вони мають змогу продовжити урок. Укриття розраховане на 340 місць та має все необхідне», — прокоментувала чергова. 

Чергова по місту завітала і до Ліцею інформаційних технологій. Там діти розробили зручний сайт для викладачів. Ідея такої платформи прийшла Олені Шовковій.

«Я працюю у департаменті гуманітарної політики Дніпровської міської ради вже 7 років. Зрозуміла, що недостатньо наші педагогічні працівники обізнані саме у кадрових питаннях. Більшість з них не знає, наприклад, як оформити відпустку, чи може людина, перебуваючи за кордоном, викладати свій предмет дистанційно або вихователь працювати дистанційно тощо. Вони дуже часто телефонують. Але через нашу зайнятість немає можливості всіх постійно консультувати. Тож ми вирішили створити зручну та зрозумілу платформу, де кожен з майже 16 тисяч працівників (335 закладів) зможе знайти відповідь на своє питання», — розповіла начальниця відділу кадрової роботи управління освіти департаменту гуманітарної політики Дніпровської міськради Олена Шовкова.

З цією пропозицією департамент звернувся до Ліцею інформаційних технологій. Там взялися за розробку сайту.

«Ми працювали над ним протягом трьох місяців. Складність була не у створенні, а у тому, щоб наповнити необхідною інформацією. На сайті  є основні питання, які можуть знадобитися освітянам. Сайт наповнюватимемо темами, котрі можуть бути корисними та потрібними. Наразі є робочий прототип. Будь-яка людина може на нього зайти, подивитися, поставити питання. Є зворотний зв'язок. Тобто освітяни можуть написати питання, відповідь на яке вони не знайшли. Також є посилання на всі інформаційні ресурси», — розповіла методистка Ліцею інформаційних технологій Марія Мошик.

У розробці дизайну сайту брали участь двоє ліцеїстів. Вони застосували штучний інтелект. 

«У нас у ліцеї є спецкурс зі штучного інтелекту, тож це була для нас гарна практика. Ми генерували картинки. Треба витрачати час, щоб подумати, як надати штучному інтелекту інформацію про цю картинку, щоб вона була схожа на реальність. Бо бувало й таке, що людині могли третю руку домалювати.  Ми з однокласницею створили близько 40 картинок. З них відібрали половину найкращих, які і доповнили цей сайт», — поділився учень 8-Б класу Ліцею інформаційних технологій Владислав Ніколенко. 

«Я вдячна ліцею за те, що там підтримали цю ідею. Поєднання штучного інтелекту, мудрості управлінців, розуміння інновацій вчителями дасть практичний результат. Усе, аби кожен недостатньо поінформований у певних кадрових питаннях, нормативних документах отримував оперативну та швидку відповідь. Навіть не йдучи до керівника свого закладу. Дійсно, ми інформуємо керівників, але бувають такі вузькі питання, на які цей чат-бот буде швидко давати відповіді», — додала Олена Яковенко.

Скористатись сайтом працівники шкіл та садочків можуть за посиланням.