Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі задля безпеки дорожнього руху пильнують справність світлофорів цілодобово

У Дніпрі на міському балансі 225 світлофорів. Керують ними дистанційно з центрального пункту. В ньому цілодобово працює диспетчер і два інженери-електронники. Їх завдання — відстежувати справність світлофорів. Якщо бачать, що той чи інший об’єкт вийшов з ладу, до нього оперативно направляють ремонтну бригаду. 

«Ми можемо дистанційно перевести той чи інший світлофорний об’єкт у режим мерехтіння. Це зазвичай потрібно, коли на ділянці трапляється аварія. Також є технічна можливість скоротити або збільшити інтервал зміни сигналів, наприклад, коли трапляються затори. Але все це ми робимо лише в разі запиту від поліції, адже йдеться про безпеку руху», — зазначив Володимир Савватєєв, інженер-електронник відділу управління світлофорними об’єктами КП  «Транспортна інфраструктура міста» Дніпровської міськради.

Аби перевірити роботу пункту керування, до нього завітав черговий по місту Олександр Лещенко. Він ознайомився з роботою електронної системи та поспілкувався із співробітниками центру. 

«Тут забезпечують працездатність устаткування периферійних підсистем світлофорного регулювання, зовнішнього освітлення, керованих знаків та інформаційних табло, відеонагляду, детекторів інтенсивності дорожнього руху. У разі блекаутів дані про відключення напруги на світлофорах передаються до поліції, яка ухвалює рішення про забезпечення регулювання в ручному режимі. У Дніпрі встановлено 13 джерел безперебійного живлення, які працюють на 14 світлофорних об’єктах. Тестувати акумулятори для світлофорів ми розпочали ще наприкінці 2022 року після перших блекаутів. Хоча цієї зими довготривалих відключень не було, акумулятори добре показали себе в роботі під час аварійних ситуацій», — зазначив Олександр Лещенко, заступник директора департаменту транспорту та транспортної інфраструктури Дніпровської  міськради.

Наступна точка перевірки – станція метро «Вокзальна». Від початку повномасштабного вторгнення рф  дніпровське метро працює і як сховище. Олександр Лещенко оглянув станцію та перевірив її готовність надати укриття дніпрянам та гостям міста. Про стан  черговому доповіла начальниця станції Ганна Ткаченко. 

«Станція забезпечена мобільним зв’язком та інтернетом. Є санвузли, запаси води, медикаментів та гігієнічних засобів. У нічний час метрополітен надає безперешкодний доступ для громадян навіть за відсутності повітряної тривоги, аби вони мали можливість заночувати у безпечному місці. Максимальна кількість людей, яку вміщувала станція під час ракетної небезпеки, — 1500. Також на «Вокзальній» (як і на «Покровській») для більш комфортного розміщення населення у нічний час залишають відкриті вагони метрополітену», — прокоментувала Ганна Ткаченко.