Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Виплати ВПО у 2024: що змінилося та кому продовжать

Державна допомога внутрішньо переміщеним особам призначається на один шестимісячний термін. Тим, хто отримував її до 1 серпня 2023 року, виплати автоматично продовжені ще на шість місяців, тобто до 31 січня 2024 року. ВПО, які звернулися за призначенням такої допомоги вперше після 1 серпня 2023 року, вона також призначається на 6 місяців. 

«Із 1 грудня 2023 року всі ВПО, які звернулися за призначенням допомоги, повинні працевлаштуватися на роботу упродовж трьох місяців або зареєструватися у Центрі зайнятості як шукачі роботи. Це потрібно, щоб отримувати державну допомогу упродовж 6 місяців. Якщо людина цього не зробила, втрачає право на її отримання через три місяці. У Прозорому офісі можна як оформити згадану державну допомогу, так і звернутися до Центру зайнятості, представники якого теж тут консультують. Для зручності людей – усе в одному місці», – розповіла начальниця відділу ухвалення рішень з призначення всіх видів допомог та компенсацій по АНД району Лівобережного управління соціального захисту населення Валентина Сідих. Вона також додала: «Певні категорії ВПО мають право на призначення державної допомоги на повторний шестимісячний термін, якщо середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача такої допомоги менший, ніж 4 прожиткових мінімуми. У такому разі допомога буде продовжена автоматично без додаткового звернення. Йдеться про осіб, які доглядають за дитиною віком до 6 років, за хворою дитиною; у кого в родині більше ніж три дитини до 18 років; інваліди I та II категорії; ті, хто доглядають за особами з інвалідністю або надають соціальні послуги. 

Олена Федосова переїхала до Дніпра з Маріуполя навесні 2022-го. 

«Одразу зареєструвалися з чоловіком як внутрішньо переміщені особи і отримуємо відповідну державну допомогу на проживання. У січні буде остання виплата. Нині маю роботу. Спочатку встала на облік у Центрі зайнятості. Там мені допомогли працевлаштуватися на громадських роботах в управлінні соціального захисту. А нині тут вже працюю за контрактом», – розповіла пані Олена. 

За словами начальниці відділу підтримки безробітних Дніпровської філії Дніпропетровського обласного центру зайнятості Марини Балицької, після реєстрації в центрі зайнятості внутрішньо переміщена особа може отримати сертифікат на навчання та пройти підготовку чи перепідготовку на базі Дніпропетровського центру професійно-технічної освіти за 12 робітничими професіями: водій навантажувача, електрогазозварник, оператор котельні, касир у банку, контролер-касир, оператор з обробки інформації та програмного забезпечення тощо: «Торік 81 ВПО пройшла навчання, з них 63 працевлаштовано. Також ВПО можуть брати участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру. Торік 26 внутрішньо переміщених осіб взяли участь у таких роботах. Для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці 201 ВПО отримала ваучер на навчання, з них 121 ваучер виданий на здобуття вищої освіти та 80 на перепідготовку за робітничими професіями. Отримати ваучер на навчання може як працююча, так і незайнята внутрішньо переміщена особа за умови наявності диплома професійно-технічного чи вищого навчального закладу. Станом на 01.01.2024 на обліку у Центрі зайнятості перебуває 184 ВПО».