Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Три золоті міжнародні медалі, Премія Кабінету Міністрів – у Дніпрі мешкає геній-винахідник

18-річний Ілія Рябко днями став лауреатом Премії Кабміну України. Нагороду отримав за високі досягнення у царині радіоелектроніки. Хлопець з дитинства марить технологіями. Уже встиг взяти участь у міжнародних конкурсах та науково-технічних виставках. Має і безліч нагород: золота медаль на Європейській виставці креативності та інновацій EUROINVENT 2023 (м. Яси, Румунія), золота медаль - спеціальна винагорода Міжнародного салону винахідників CROATIA INOVA International Invention Show (Хорватія), золота медаль Міжнародної виставки інновацій та винаходів E-NNOVATE 2023 EDITION: International Innovation & Invention Show (м. Бидгощ, Польща). 

«Альма-матер» юного генія – Міська станція юних техніків Дніпра. Саме там його навчили левової частини всього того, що він нині вміє.

«Усе почалося із шаленого інтересу до технологій. В якийсь момент мені стало цікаво створювати плати від самого початку – не використовуючи готових рішень. У цьому мені допомогла Міська станція юних техніків Дніпра. Тут мене навчили аналізувати проблеми, шукати технічні рішення, досліджувати наявні рішення, а також створювати плати, паяти та програмувати їх. Нині я студент «Дніпровської політехніки». Вивчаю інформаційні системи і технології. У майбутньому хочу не лише створювати власні проєкти та системи, а й займатися, в якомусь вигляді, педагогічною роботою, тобто навчати дітей, які мають такий же інтерес до технологій, який мав я», – розповів Ілія Рябко, вихованець гуртка радіоелектроніки та мікропроцесорної техніки Міської станції юних техніків Дніпра.

Неймовірно вмотивований, зацікавлений та наполегливий учень. Саме так описує Ілію його наукова керівниця Ольга Шибка. На її думку, це і допомогло хлопцю  досягти чималих успіхів у цій справі.

«Щодо премії від Кабміну, це досягнення, до якого Ілія йшов не один рік і не один проєкт. Це спільний результат самого Ілії, його наукових керівників, батьків. Нагорода такого рівня для позашкілля є винятковою.  Інших позашкільних закладів у Дніпрі, у яких є лауреати Премії Кабміну, немає. А в нас це вже другий такий вихованець», – зазначила Ольга Шибка, керівниця гуртка астрономії та інформаційних технологій Міської станції юних техніків Дніпра.

«У Міській станції юних техніків навчаються понад 1 500 дітей. Вихованці закладу регулярно беруть участь у міжнародних та всеукраїнських конкурсах технічного напряму. Наш департамент створює можливості всебічного розвитку як для молоді, так і для дітей. Це і конкурс «Собори наших душ», конкурс соціальної реклами «КРИК», щопіврічні Іменні стипендії міського голови активній молоді імені Олександра Поля та багато інших можливостей для реалізації потенціалу талановитого та обдарованого молодого покоління, а також їхнього фінансового заохочення», – прокоментувала Тетяна Журова, заступниця директора департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання ДМР.