Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Філатов посмертно нагородив десятьох воїнів з Дніпра та анонсував велику громадську дискусію щодо роботи над увічненням пам’яті всіх, кого забрала війна

У Дніпрі напередодні Дня Незалежності України посмертно нагородили військових, які віддали життя у боях з російськими нелюдами. Медалі «Захисник Вітчизни» отримали їхні рідні, яким також презентували платформу «Війна», що стане єдиним електронним меморіалом пам'яті загиблих воїнів та вбитих росією мирних мешканців Дніпра. Зберегти пам'ять про них та зібрати якомога більше відомостей про кожного і кожну — така головна мета цього проєкту. Пані Софія згадує батька Андрія Боровикова насамперед як справедливу людину: «Він був щирим і дуже справедливим. Якщо щось не так, він завжди казав про це. Він завжди був готовий взяти мене із собою. Він багато працював по всій країні». У мирному житті чоловік був адвокатом, а потім пішов на фронт — аби захищати людей вже в інший спосіб. Життя героя, командира другого взводу першої роти 128 бригади 231 батальйону Окремої бригади тероборони Дніпра, обірвалося 31 січня 2023 року у боях у селищі Времівка Донецької області. «Для людей, які переживають таке ж горе, все індивідуально. Комусь потрібна підтримка друзів, комусь — ні. У моєму випадку було 50/50. Я почала займатися більше громадською активністю — допомагати таким же людям, як і я. І зараз мені це допомагає рухатися далі», — ділиться досвідом Софія. Вона отримала нагороду за батька разом із ще дев’ятьма сім’ями загиблих оборонців: 

- Командира взводу 9-ї роти 3-го батальйону 54-ї окремої механізованої бригади ім. Івана Мазепи Ігоря Куркостриги з позивним «Вікінг». 

- Командира відділення 25-ї окремої Січеславської повітрянодесантної бригади Максима Семенова. 

- Бійця 3-го окремого батальйону УДА Дениса Котенка. 

- Вогнеметника війська радіаційного, хімічного та біологічного захисту України Сергія Івженка. 

- В. о. командира мотопіхотного взводу 42-го батальйону, старшого сержанта Юрія Печериці. 

- Старшого стрільця 1-ї роти 24-го батальйону «Айдар» Олександра Пузикова. 

- Старшого лейтенанта 98-ї бригади, ТРО «Азов» Донецької області Олега Русака з позивним «Моряк». 

- Старшого солдата 53-ї бригади Костянтина Пікалова з позивним «Кот». 

- Сержанта 93-ї ОМБР «Холодний Яр», навідника 2-го механізованого відділу 1-го механізованого взводу 3-ї механізованої роти 1-го механізованого батальйону ВОС 101281A Павла Махна з позивним «Махно». 

Під час церемонії вручення мер Дніпра Борис Філатов наголосив: помста за кожне обірване життя буде невідворотною. Та не менш важливою буде і системна робота задля збереження пам’яті та історій всіх, кого забрала кривава російська війна. «Фактично наша сьогоднішня зустріч також перейшла у дискусію щодо подальшої роботи для увічнення пам’яті загиблих. Можу впевнено сказати: нам не буде соромно. Дніпро завжди перший. І я запрошую всіх небайдужих наших мешканців, усіх, кого це стосується, — долучитися до цієї дискусії. Уже після Дня Незалежності будемо детальніше говорити з територіальною громадою – як це зробити», — наголосив мер Дніпра Борис Філатов. Електронна платформа «Війна» доступна за посиланням: https://memory.dp.ua. Тут є розділ «Запропонувати», де кожен може заповнити заявку та залишити історії тих, про кого хоче розповісти.