Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

#ДніпроДякує: як освітяни допомагають захисникам на передовій, переселенцям, пораненим бійцям

Освітяни Дніпра вдячні захисникам за відвагу, мужність і оборону нашої країни. Із перших днів повномасштабної війни рф проти України працівники комунальних закладів дошкільної та загальної середньої освіти Дніпра спільно з батьками вихованців та учнів активно долучились до волонтерської діяльності для допомоги військовим на передовій, пораненим бійцям, переселенцям, тим, хто через воєнні дії втратив житло тощо.  

«Разом з учнями, їхніми батьками наші педагоги плели маскувальні сітки, кікімори, передавали обіди бійцям на передову. А ще виготовляли і передавали окопні свічки. Нині ж школи готуються із 1 вересня приймати учнів», – сказала фахівчиня управління освіти департаменту гуманітарної політики міськради Анна Яцкевич. 

Волонтерський фронт із повномасштабним вторгненням розгорнули і у навчально-виховному комплексі № 111. 

«Волонтерство — це те, чого не треба вчити, воно йде від душі. З початком повномасштабного вторгнення у нашому закладі відкрили пункт допомоги і одразу почалася робота. За годину вже мали стільки всього! У квітні розгорнули і пункт прийому переселенців. За період його роботи прийняли 900 людей. Наш педагогічний колектив працював 24/7. Коли сталася трагедія у 118-му будинку на Перемозі, буквально за 20 хвилин розгорнули пункт прийому громадян, що постраждали. Люди приносили свою поміч, яку розподіляли. У пункті незламності у НВК волонтерами були наші вчителі. А ще вони чергували на залізничному вокзалі, коли масово приїздили люди до міста. Також педагоги плели сітки-кікімори на базі гімназії № 130. У цілому нам дуже допомагали і мешканці. Така згуртованість демонструє силу наших людей. Допомагали одній із військових бригад — продуктами, гігієною, постільною білизною, одягом», – розповіла директорка НВК № 111 Світлана Горбачова. 

Представниця згаданого НВК Олена Душко працювала комендантом у пункті прийому переселенців на базі закладу. За її словами, вчителі, технічні працівники одразу прийшли допомагати. 

«Зібрали все, що могли, — розкладачки, матраци, ліжка. Приносили мікрохвильовки, чайники, постільну білизну. Допомагали і батьки. За що їм велика подяка. Люди приїжджали цілими родинами, селили їх у класних кімнатах», – говорить Олена Душко. 

Волонтерами стали і вчителі гімназії № 130.

«У нашому закладі теж є штаб допомоги. Спочатку плели сітки для захисників, далі робили кікімори. На виготовлення такого маскувального костюма потрібно 12-15 годин. Усього виготовили і передали понад 300 сіток і кікімор», – додала вчителька гімназії № 130 Олена Череміс. 

Волонтерський рух для допомоги захисникам, переселенцям організовано у різних закладах освіти Дніпра, а саме: 

-  виготовлення (плетіння) маскувальних сіток – на базі 67 закладів загальної середньої освіти (залучено працівників 78 закладів дошкільної освіти);

-  виготовлення (плетіння) маскувальних кікімор – на базі 37 закладів загальної середньої освіти (залучено працівників 44 закладів дошкільної освіти);

-  підготовки матеріалів для плетіння маскувальних сіток та кікімор – 182 заклади освіти;

-  пошиття наволочок, подушок, ковдр – 30 закладів освіти;

-  пошиття білизни, балаклав, одягу, розгрузок, снудів – 32 заклади освіти;

-  в’язання шкарпеток, килимків, шапок – 89 закладів освіти;

-  виготовлення перев’язувального матеріалу для шпиталю (бинти, тампони для зупинення кровотечі тощо) – 49 закладів освіти;

-  прання, прасування для вимушених переселенців – 31 заклад освіти;

-  приготування комплексних обідів з продуктів волонтерської допомоги вдома у працівників – 25 закладів освіти;

-  забезпечення водою, продуктами харчування, медикаментами, товарами першої необхідності, одягом тощо – 232 заклади освіти;

Понад 150 закладів освіти долучились до збору матеріалів та виготовлення окопних свічок. 250 працівників із 99 закладів освіти взяли участь у роботі волонтерського центру на залізничному вокзалі. Для воїнів ЗСУ, які перебувають на стаціонарному лікуванні в госпіталі, заклади освіти міста передавали речі першої необхідності, листівки, поробки-обереги тощо.