Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Експозиція «Не винні». У Дніпрі розказали історії жертв сексуального насилля

У Дніпрі на вул. Короленка презентували виставку «Не винні», присвячену жертвам сексуального насилля. Експозиція складається з 10 історій. Поруч з кожною розповіддю – одяг, в якому була людина, коли над нею вчинили злочин. Захід має нагадати – винуватий завжди кривдник, а не вигляд жертви.  

«Мета виставки – привернути увагу до проблеми перекладення відповідальності з насильника на жертву. Одяг не може бути відповідальним за злочин. На виставці представлені історії не лише дніпрян, а й людей з інших регіонів України. Ми не маємо права про це мовчати, особливо зараз, коли все частіше дізнаємось про випадки насилля на окупованих територіях військовими рф. Це жахливий біль, з яким доводиться жити багатьом людям», – розповіла Дар'я Біла, директорка департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання ДМР.

Ініціаторами виставки стала Молодіжна рада Дніпра. Подібні експозиції популярні в багатьох країнах світу, тож вирішили запозичити досвід, зазначила Світлана Кривошей, голова Молодіжної ради Дніпра: «Історії, які представлені на виставці, – реальні, їх надали жертви цих подій. Звичайно, це анонімно, немає ані імен, ані місць, де трапився злочин. Але показово, що багато хто вже готовий про це говорити і притягувати кривдника до відповідальності». 

Захід рада провела спільно з департаментом соціальної політики. Тож під час виставки гості могли отримати консультацію, як не стати жертвою насилля та куди звертатись, якщо цього не вдалось оминути. 

«У Дніпровському міському центрі соціальних служб працює денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства. У ньому є кризова кімната, людина може перебувати в ній до 10 днів. Якщо за цей час проблема не вирішиться, то така особа може перебувати в центрі соціальної підтримки дітей та сімей «Мамине щастя». Також у Дніпрі працює спеціалізована служба консультування, мобільні бригади, телефон довіри», – поділилась Віта Волкова, керівниця спеціалізованої служби первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або за ознакою статі Дніпровського міського центру соціальних служб.

Контакти допомоги дніпрянам, які зазнали насильства: 

Мобільна бригада  — оцінка ситуації і консультативна допомога або ж вилучення жертви з небезпечного середовища:
 +(38) 056 785 73 60 
 +(38) 067 200 40 62 

Служба психологічної та правової допомоги «Телефон довіри»:
 +(38) 056 767-18-41
 +(38) 067 200-80-35

Денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі  (з кризовою кімнатою):
 +(38) 066 448-61-54 
+ (38) 067 200-25-66

1547 – Урядова гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми та домашньому насильству;

102 – поліція;

116123 – Національна гаряча лінія з питань запобігання ґендерно зумовленого насильства та торгівлі людьми.