Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Модернізація електромереж, нові труби та генератори. Дніпро готується до опалювального сезону

У Дніпрі триває підготовка до опалювального сезону. Комунальники щоденно промивають труби та перевіряють системи. А мешканці подають заявки на програму співфінансування ОСББ та забезпечують свої будинки альтернативними варіантами живлення на випадок надзвичайних ситуацій. Як приклад – ОСББ «Дмитра Яворницького-46, 46А». Цей будинок опалює стара котельня. Через позаштатні вимкнення світла минулої зими був ризик того, що замерзнуть труби. 

«У разі аварійного вимкнення електроенергії циркуляційні насоси не можуть прокрутити воду. Це, по-перше, ризик перегріву котлів, аварійних ситуацій, по-друге, люди сидять без тепла, по-третє, ризик замерзання системи. Вона може розірватися, і до весни люди будуть без опалення. Щоб такому запобігти, місто забезпечує будинки з власними котельнями аварійними джерелами живлення. Даний будинок був укомплектований генератором за програмою співфінансування, а також було встановлено АВР (Автоматичний ввід резерву, – ред.), який автоматично перемикає джерело живлення від мережі до резервного генератора у разі відключення електромереж», – зазначив Владислав Макарець, начальник організаційного відділу департаменту з питань самоорганізації населення ДМР.

Обладнання встигло попрацювати декілька місяців у режимі тестування в січні-лютому та показало свою ефективність, розповіла Наталія Абрамова, голова ОСББ «Дмитра Яворницького-46, 46А».

«У нас великий будинок, 12 під’їздів. Коли тієї зими вимикалось світло, кожен хвилювався, що замерзне система, труби. Я вже не кажу, що люди теж мерзли. Генератори працюють автоматично, вмикаються, коли зникає світло. Це дозволить підтримувати необхідну температуру для безпеки системи», – сказала вона. 

Інша ситуація в ОСББ «Бульвар Слави 4». Тут заміни потребували труби. Через зношеність системи батареї в оселях мешканців  були ледь теплі, поділився Владислав Макарець:  «Старі труби були іржаві, мешканцям взимку доводилось проганяти повітря. Це було неефективно. Ми встановили нові труби, вони зроблені з екопластику. Він якісний та ефективний».  

В ОСББ «Писаржевського-3» завершилась модернізація електромереж. Це дозволить уникнути аварійних ситуацій та стрибків напруги. Для цього у будинку встановили контактор та реле контролю напруги. 

«У разі стрибків напруги контактор здатен в автоматичному або ручному режимі знеструмити будинок. Це дозволить уникнути аварійних ситуацій. Також ми встановили реле контролю напруги, мешканці зможуть через смартфон бачити рівень напруги, який подається, та встановлювати верхні та нижні ліміти подачі напруги. Якщо вони перевищуються, система автоматично вимикає електропостачання в будинку, щоб перепад не дійшов до споживача. Аналогічні системи є приблизно в 20-ти будинках Дніпра», – підсумував Владислав Макарець.

За цей рік у будинках ОСББ встановили 37 генераторів, 13 контакторів, проведено ремонтні роботи систем опалення у 23 будинках та замінено більше ніж 10 км труб системи опалення. Аби реалізувати задуманий проєкт, мешканцям ОСББ та ЖБК достатньо зібрати 25 % від вартості робіт, 75 % сплатить міський бюджет. Цього року на програму співфінансування подано 533 заявки.  Зараз триває подача заявок на реалізацію у 2024 році, їх уже близько 100. Зробити це можна на сайті Простору самоврядування ДМР http://osbb.dniprorada.gov.ua/.