Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

На допомогу тепловикам: Дніпро придбав унікальну станцію, яка може автономно працювати рік

Комплексно та заздалегідь. Дніпро продовжує активно готуватися до нового опалювального сезону. Наше місто лідирує у цих темпах. На сьогодні КП «Теплоенерго» ДМР готове на 83 %. 

«У нас повним ходом йде підготовка до опалювального сезону. Це включає в себе заміну насосів, котельного обладнання, замінюємо тепломережі та ізоляцію, аби не було тепловтрат. На сьогодні ми з 63 насосів уже замінили 52 на енергоефективні. Капітально відремонтували 23 котли із запланованих 28. Замінили 46 км аварійних мереж та відновили 36 км теплової ізоляції. Незважаючи на нелегкий час для нашої країни ми продовжуємо працювати у штатному режимі 24/7 та готуємось до будь-якого сценарію», — коментує директор КП «Теплоенерго» Андрій Клименко. 

За прогнозами енергетиків, цей опалювальний сезон може бути ще важчий, аніж попередній через розбалансованість енергосистеми. Але у Дніпрі за дорученням міського голови Бориса Філатова докладають максимум зусиль, аби підготувати теплове господарство. Особливу увагу приділяють насосним агрегатам, оскільки вони чутливі до відключення електроенергії, та встановленню генераторних установок. 

«Ми враховуємо досвід блекаутів, які з минулої осені через обстріли рф змушена була переживати вся країна. Робота йде системно — аби Дніпро міг протистояти всім підступним планам ворожих сусідів та увійшов у новий сезон ще сильнішим, ніж торік. На сьогодні забезпечено генераторними установками всі найбільші районні та квартальні котельні, від яких отримують тепло медичні та соціальні установи. Також Дніпро один з перших придбав унікальну станцію австрійського виробника INNIO Jenbacher (Єнбахер) з потужністю 1,5 мВт. Цей виробник понад пів століття вважається світовим лідером у виробництві такого обладнання», — коментує Андрій Клименко. 

Ця станція укомплектована мініелектростанцією, яка не потребує обслуговування кожні кілька годин. Вона працює на газі, що робить її використання більш економним, адже кожен кіловат виробленої електроенергії дешевше, ніж на дизпаливі. 

«Восени ми почнемо її тестувати. Сьогодні ми готуємо обладнання під цю установку: замінюємо три насоси на нові, зробили фундамент та замінили напірний колектор, інше необхідне обладнання. Тобто при відключенні світла котельня здатна виробляти тепло. Ця станція може автономно працювати рік», — коментує начальник теплової дільниці № 2 КП «Теплоенерго» Сергій Агруч.