Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі вимушені переселенці отримують усі соціальні послуги, як і дніпряни, – черговий по місту

У Дніпрі усі офіційно зареєстровані ВПО прирівняні у правах щодо соціального захисту до дніпрян. Вони можуть отримувати допомоги та послуги, передбачені муніципальними програмами. Усіляко допомагати вимушеним переселенцям  – таке доручення департаментам мерії дав міський голова Борис Філатов. Аби перевірити його виконання, черговий по місту, заступник міського голови, директор департаменту соціальної політики ДМР Едуард Підлубний 7 серпня завітав до Лівобережного управління соціального захисту населення.

У міських управліннях соціального захисту населення приймають громадян для оформлення статусу та допомоги на проживання ВПО.

«У місті понад 180 тис. внутрішньо переміщених осіб. Вони отримують соціальні послуги через наші міські управління соцзахисту на рівні з мешканцями Дніпра. Кабмін ухвалив постанову щодо змін у порядку призначення і виплат допомоги на проживання ВПО. А відтак – буде проведено верифікацію отримувачів допомоги. Її у Дніпрі проводитимуть управління соцзахисту населення», – розповів заступник міського голови, директор департаменту соціальної політики ДМР Едуард Підлубний.

Також в управліннях соціального захисту населення триває видача талонів на безкоштовні гарячі обіди для ВПО. Щоб отримати талон, необхідно звернутись до управління за місцем реєстрації, подати відповідну заяву. Безкоштовне харчування сьогодні щодня у місті отримують близько 2 тис. внутрішньо переміщених осіб.  А ще фахівці управлінь соцзахисту консультують та скеровують ВПО до інших закладів соціального захисту, органів місцевого самоврядування чи громадських організацій.

«В управліннях соцзахисту ми допомагаємо ВПО оформлювати державну допомогу, а також проводимо анкетування, аби дізнатися, якої ще помочі потребують. Наприклад, це і медична допомога, навчання дітей тощо», – зазначила начальниця Лівобережного управління соціального захисту населення Світлана Котищук.

Вікторія Котова родом із Краматорська, а нині мешкає у Дніпрі. Цього дня жінка прийшла до Лівобережного управління соцзахисту заповнити анкету: «Спеціалісти тут дуже привітні, кваліфіковані, допомогли заповнити анкету, все підказали!».

Черговий по місту також цього дня перевірив виконання доручення мера щодо ремонтів у закладах соціального захисту, які відвідують зокрема й ВПО. Нині оновлення проводяться й у відділі терцентру в Індустріальному районі.

«У міських закладах соцзахисту проводимо ремонти коштом міського бюджету. Наприклад, у цьому відділі терцентру робота не зупиняється: в одному крилі триває ремонт, в іншому — робочий процес. Нині ремонтують стелю, санвузли, улаштовують душові кабінки тощо. Роботи виконуються якісно, це найголовніше!» – прокоментував Едуард Підлубний.

За 2022-2023 рр. у міських закладах соціального захисту відремонтували п’ять приміщень у 4 відділах Дніпровського міського територіального центру. На сьогодні оновлення, окрім згаданого відділу терцентру, проходять іще в міському центрі соціальної допомоги, центрі соціальної підтримки дітей та сімей «Мамине щастя».

Підопічна Таїсія Горбунова відвідує терцентр в Індустріальному районі вже як рік: «Тут усі мої ровесники, подружок собі знайшла. Мені так тут добре. Усі гуртом танцюємо, співаємо, є масажі, киснева пінка. Зараз із нетерпінням чекаємо на закінчення ремонту, після якого у терцентрі стане ще комфортніше, гарніше, затишніше!».

Під час інспекційного об’їзду черговий по місту відвідав і укриття у школі № 45 (вул. Софії Ковалевської, 88-А). Тут є місця для сидіння, електроживлення, штучне та аварійне освітлення, системи водопроводу, каналізації, вентиляції. А ще запаси води, аптечка, вогнегасники тощо. Укриття розраховане на 1 000 осіб, працює цілодобово.

«Тут є все необхідне, аби приймати відвідувачів. Виконано ремонт, усюди порядок, охайно», – додав Едуард Підлубний.