Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Дніпру від Кельна: місто-побратим передало чергову гуманітарну допомогу для шкіл

Планшети, учнівські стільці та парти, а також столи для вчителів. Кельн передав Дніпру чергову гуманітарну допомогу. Цього разу – навчальним закладам. 

За дорученням міського голови Дніпра Бориса Філатова допомогу передали школі № 29. Завдяки цьому там обладнали новою технікою та меблями три кабінети для навчання дітей. 

«Ми обладнали кабінет фізики, кабінет інформатики для початкової школи та тренінговий кабінет, який ми поповнили гаджетами для практичних робіт та тестувань. Щодо планшетів, то ми завдяки ним зможемо допомогти дітям покращити навчання на дистанційній формі, якщо вони таку оберуть. У нас у школі 8 % учнів – вимушені переселенці, а також соціально незахищені діти, батькам яких фінансово складно придбати засоби для навчання. Тож ті діти, які потребуватимуть гаджет на онлайн-формі навчання, ми їм його надамо. Вдячні за цю допомогу місту-побратиму Кельну», – коментує директорка КЗО «СЗШ № 29» ДМР Галина Пономаренко. 

Від Кельна школа № 29 отримала 75 планшетів «Blackview Tab 11» (стилуси та чохли до них), 3 крісла для вчителів, 78 учнівських стільців, 39 парт та 3 столи для вчителів. Усю цю допомогу Дніпру доправили за допомогою німецько-української асоціації «Синьо-Жовтий Хрест». 

«Це дуже хороша співпраця, бо нам місто-побратим передавало вже раніше і машини швидкої допомоги, генератори, різне обладнання для лікарень, медикаменти та ще купу іншої гуманітарної допомоги. Тож величезна подяка народові Кельна за таку допомогу, бо ми розуміємо, що ми міста-побратими, і це побратимство реалізовується в тяжку годину», –коментує секретар міської ради Дніпра Олександр Санжара, який 5 серпня є черговим по місту. 

Він також привітав співробітників управління архівної справи Дніпровської міської ради з нагоди відзначення 90-річчя від дня створення міського архіву.

Близько 30 років тут працює Євгенія Миколаївна. Каже, робота її настільки зацікавила, що вона поки і думати не хоче про те, щоб йти на пенсію. 

«Коли я сюди прийшла, думала, попрацюю декілька років і піду кудись далі. Але робота мене настільки зацікавила, до того ж вона дуже важлива як для міста, так і мешканців, тож я вирішила лишитись», – зазначила завідувачка сектору діловодства та контролю відділу формування Національного архівного фонду управління архівної справи ДМР Євгенія Савінченко. 

За 90 років роботи міський архів зібрав 94 тисячі різних справ, які охоплюють період з 1920 по 2022 роки. Також тут працює єдина на всю Дніпропетровську область господарчо-розрахункова група, працівники якої допомагають підприємствам, організаціям та закладам міста зберігати документальну історію їхньої діяльності, проводять експертизу цінності та упорядкування документів. 

Також тут створили електронний архів. З 2020 року всі документи активно оцифровують, і на сьогодні кількість, яку вже перевели в електронний формат, сягає 35 тисяч документів.

А з 24 лютого 2022 року міський архів розпочав «Хроніку війни». Співробітники деталізують факти усього, що відбувається. Вони вже відібрали понад 1 500 документів, 300 фотографій, а також спогади дніпрян.

«Сьогодні ми привітали працівників міського архіву відзнаками міського голови Дніпра Бориса Філатова. Бо праця цих людей дуже важлива в наш час. Вони зберігають документальні перлини, починаючи з облікових книг і закінчуючи сьогоденням. Також цей архів обладнаний багатьма спеціальними системами, аби документи завжди лишались в незмінному стані. І найголовніше в цьому архіві – люди, які збирають ці документи та зберігають їх. А також дають можливість дніпрянам отримати необхідні документи, наприклад, підтвердження прав власності на нерухоме майно, перейменування вулиць, нумерації будинків, отримання довідок про нарахування заробітної плати або підтвердження факту роботи на підприємствах. Тож я вдячний кожному співробітнику за їхню кропітку роботу», – підсумував Олександр Санжара.