Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Розповіді медиків, волонтерів та комунальників: у Музеї історії Дніпра презентували проєкт «Голос війни»

У Музеї історії Дніпра презентували проєкт «Голос війни». Це розповіді українців про повномасштабне вторгнення рф. Історії від медиків, волонтерів, водіїв, комунальників тощо. Головна мета – формування унікального архіву історичних свідчень про події російсько-української війни. Проєкт втілено соціальними відеороликами, кожен триває хвилину.

«Проєкт не тільки про історію України, нашої перемоги в цій війні, він і про історію самого міста. Про події, які торкнулися кожного дніпрянина. Сподіваюсь, люди знайдуть в собі сили телефонувати та ділитися своїми історіями, ставати частиною цього проєкту, адже історію перемоги ми пишемо разом. Хтось донатами, хтось безпосередньо на передовій, хтось в лікарні — як медик рятуючи життя», – розповіла Дар'я Біла, директорка департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання ДМР.

Сьогодні в Музеї історії Дніпра презентували три відеоролики. Героєм одного з них став комунальник Олег Рибка.  Чоловік допомагав ліквідувати наслідки ракетних обстрілів та працював на місці влучання з перших годин після прильоту.

«Найскладніше бачити людей, які наслідки удару відчули на собі, важко забути їхні обличчя.  Під час роботи абстрагуєшся, не думаєш про страх, що може знову прилетіти, просто намагаєшся зробити свою роботу якомога якісніше», – зазначив комунальник.

«Голос війни» намагається максимально масштабно закарбувати історичний досвід українців. Серед героїв проєкту – учасники бойових дій, які пережили полон, волонтери, люди з тимчасово окупованої території, мешканці українських міст, які переживали блекаут, чули ракетні обстріли тощо.

«Цей проєкт є частиною всесвітньої практики oral history, коли через людину, її досвід, свідчення вивчається історія. Ми як історики повинні збирати матеріал, через який буде вивчатися історія, зокрема і нашого міста. Одна складова це офіційні документи, рішення органів місцевого самоврядування, інше – це враження звичайних людей. Проєкт «Голос війни» загальноукраїнський, втім регіональний акцент буде зроблено на Дніпровському регіоні і його жителях», – підсумував Дмитро Каюк, історик, військовослужбовець ТрО Дніпра.

Відеоролики проекту «Голос війни» виготовив телеканал ДніпроTV та транслюються в етері цього каналу. Також побачити ролики можна буде в соціальних мережах департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання ДМР.