Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Дніпро – освітній форпост України. Унікальними платформами з підготовки до НМТ та вибору ЗВО користуються учні країни та за кордоном

З початку повномасштабного вторгнення Дніпро прийняв понад 180 тисяч вимушених переселенців, з них 31 236 – діти.  Всі вони рівні у правах та можливостях на соціальний захист, здобуття освіти та позашкільне дозвілля.
Для діток від народження і до 6 років у Дніпровському міському центрі соціальних служб існує розгалужена мережа підтримки. Для вирішення нагальних запитів працюють: служби соціально-психологічної допомоги, проводять безкоштовні тренінги з адаптації, надають гуманітарну допомогу.
«Тільки від початку 2023 року ми прийняли 600 сімей ВПО з дітьми. У нашому центрі в рамках проєкту «Захист дітей у надзвичайних ситуаціях», що реалізує Центр соцслужб у рамках співпраці з БО «Надія та житло для дітей», працюють арттерапевти, психологи, логопеди, є фізичне оздоровлення індивідуально і в групах», — коментує директорка Дніпровського міського центру соціальних служб Анастасія Тищенко.
Пані Ірина — вимушена переселенка з Сєвєродонецька — переїхала до Дніпра всією великою родиною. Про міський центр соціальних служб розказали сусіди з Сєвєродонецька, яких теж прихистив Дніпро.
«Онуку тут дуже подобається. На фізкультуру до тренера Даші аж біжить. Дочка одразу працевлаштувалася у Дніпрі. Все добре. Дякуємо дуже та хочемо, щоб закінчилася війна і ми повернулися додому», - розказує вимушена переселенка Ірина.

Попіклувався Дніпро і про школярів ВПО. Вже другий рік поспіль успішно функціонує єдина в України платформа з підготовки до Національного мультипредметного тестування. Розробило її комунальне підприємство «єДніпро».
«Кожен охочий має доступ до неї.  Необхідно тільки зареєструватись. Проєкт включає в себе курси з підготовки до НМТ, матеріали для самостійної підготовки, відео уроків та лекцій. Можна пройти тестування за формою НМТ», — розказує директор КП «Цифрова трансформація і автоматизація інформаційних процесів міста "єДніпро"»ДМР Артем Трапезніков.
Цього навчального року свідоцтво про базову освіту та повну загальну середню освіту отримали 464 випускники ВПО. Серед них і Вероніка з Кремінної. Каже, завдяки онлайн-платформі з підготовки до НМТ іспит складати було врази легше.
«Мені було легко готуватися за допомогою платформи. Зрозумілий інтрефейс, достатня кількість інформації для підготовки. Багато відеоуроків. Тепер збираюсь вступати до вишу», — ділиться Вероніка.
Про зручність обрання майбутньої професії Дніпро теж подбав. «Обирай своє майбутнє» — онлайн-платформа, на якій зібрані абсолютно всі заклади вищої та професійної освіти міста та області.
«На платформі зібрані всі університети, технікуми, коледжі міста та області. Можна зробити онлайн-запит по кожному з них та дізнатися необхідну для вступу інформацію. Там вказані дати прийому документів, ліцензійний обсяг – кількість місць на бюджет та контракт. Все в єдиному місці – це зручно та швидко», - каже Артем Трапезніков.
Для тих, кому обирати професію ще зарано, Дніпро попіклувався про насичені літні канікули. У місті працює 8 закладів позашкільної освіти. Їх відвідує 428 вимушено переміщених діток.
«У нас тут і навчають, і грають дітки. Для наймолодших, віком від 5 років проводяться розвивальні ігри. Для старших – цифрове навчання, математика та англійська. А ще проводимо розвивальні заняття з декоративно-ужиткового мистецтва», — розповідає директорка КПНЗ «Центр художньої та естетичної творчості учнівської молоді» ДМР Наталія Лавнюженкова.

«Ми бачимо і відчуваємо, як руськими чиниться геноцид українського народу, нашої культури, мови, нації. Звісно, їм це не вдасться! Але ми повинні на тих територіях, де ми маємо змогу, навчати дітей. Це обов’язково робити для нашого майбутнього», — резюмує директорка департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дар’я Біла.