Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Цікаве про Дніпро

У 1881 році у с. Романкове Катеринославської губернії (нині - територія м. Кам’янське) народився Олексій Коваленко, поет, перекладач, колекціонер, лікар-терапевт за фахом, перекладач «Слова про Ігорів похід» українською мовою, автор спогадів про Д. Яворницького. У 1902 році він закінчив фельдшерську школу у Катеринославі, у 1928 році - Катеринославський (Дніпропетровський) медичний інститут, працював лікарем у Кам’янському. У 1914 році разом із Марією Грінченко видав переспів Панаса Мирного «Слово о полку Ігоревім», у 1954-му році – зробив власний переспів.

У 1899 році народилась Олена Шпота (селище Мануйлівка, нині частина міста Дніпро), дніпропетровська письменниця – поетеса, прозаїця, журналістка, педагогиня. Після закінчення жіночої гімназії Надії Тіблен (нині - школа № 21) у Катеринославі О. Шпота вчителювала, багато працювала у «Просвіті». Вірші та оповідання друкувала у періодиці, також вийшли окремі збірки. Загинула в Дніпропетровську у 1943 році.

У 1926 році помер Симон Петлюра, український громадський і військовий діяч, глава Директорії УНР, головний отаман армії УНР, на честь якого названа одна з вулиць Дніпра.

У 2016 році відкрито вуличну експозицію «Шляхами Донбасу» на площі Соборній.