Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Соціально відповідальний бізнес: як у Дніпрі підприємці долучаються до волонтерської діяльності

Із повномасштабним вторгненням рф підприємці Дніпра активно долучилися до волонтерського руху. Виготовлення маскувальних сіток, приготування їжі, збори коштів на автівки, старлінки, рації, прилади нічного бачення, запчастини, будматеріали, медикаменти, турнікети тощо. Це лише частина допомоги для військових. Комплексно допомагає бізнесу і міська влада в рамках муніципальної програми розвитку підприємництва у місті. 

«Цього року в рамках згаданої програми, яку ухвалили навесні, проводитимемо різні заходи щодо ведення бізнесу, зокрема й отримання грантів, залучення до міжнародної фінансової допомоги. Допомагатимемо вийти на міжнародні ринки, сертифікувати продукцію тощо. Словом, розглядатимемо різні напрями, які цікаві бізнесу. Також працюємо над розробкою механізму часткового відшкодування відсоткових ставок за кредитами, які залучили підприємці на розвиток чи поновлення власної справи. А загалом сьогодні дніпровські підприємці попри складні часи активно допомагають військовим, у кооперації з релокованим бізнесом. Тож велика їм  вдячність», — зазначила начальниця управління регуляторної політики та розвитку підприємництва департаменту правового забезпечення Дніпровської міської ради Ірина Журавльова. 

Із повномасштабним вторгненням рф дніпровські підприємці В’ячеслав Внуков та Денис Кирпенко організували волонтерський центр «Вузлик допомоги».

«Волонтерською діяльністю займаюся з 2014 року. З перших днів повномасштабного вторгнення організувалися у потужнішу волонтерську течію: допомагали військовим паливом, плели сітки, виготовляли окопні свічки. На сьогодні нашим захисникам передали близько 10 тис. пляшок зі "смузі", більше 600 сіток тощо. Нині активно допомагаємо продуктами. Співпрацюємо з однією з торговельних мереж, де збираємо продукти для захисників. Частину коштів з власного бізнесу витрачаємо на волонтерську справу, аби допомагати нашим військовим і наближати перемогу», — наголосив В?ячеслав Внуков. 

Ще одна підприємиця з Дніпра Ірина Скорницька теж активно приєдналася до волонтерського руху для допомоги захисникам і розповідає: «На початку повномасштабного вторгнення мій бізнес зупинився. Тож одразу вирішила приєднатися до волонтерської діяльності. Разом із іншими готувала їжу для ТрО, теж плела сітки. З поновленням бізнесу разом із іншими підприємцями почали донатити на інші потрібні речі військовим. Це вже були більш потужні збори на автівки, старлінки, рації, прилади нічного бачення, запчастини, будматеріали, медикаменти, турнікети для захисників тощо». 

Підприємиця, бізнес-консультантка Альона Сафонова співпрацює з міською радою щодо розвитку бізнесу у Дніпрі вже декілька років поспіль. 

«Спочатку, у 2021-му, це була школа підприємця — проєкт  про сучасні знання щодо ведення бізнесу, який мав гарний попит серед підприємців Дніпра, але у 2022-му через війну його призупинили. З повномасштабним вторгненням на базі однієї зі шкіл на лівому березі організували волонтерський центр, де активно плели маскувальні сітки. Інші підприємці почали активно долучатися: надавали гуманітарну допомогу у вигляді різних товарів, гігієни. Центр почав розширюватися. Шили й балаклави для захисників, постіль для переселенців. Далі перейшла в іншу волонтерську діяльність, пов’язану з бізнесом. Почала проводити нетворкінги, на які запрошуємо підприємців, де розглядаємо найактуальніші питання. У співпраці з мерією Дніпра залучаємо на такі заходи і релокований бізнес. І від цього є позитивний ефект щодо обміну ідей, реалізації різних проєктів тощо», — додала Альона Сафонова.