Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Цікаве про Дніпро

У 1901 році створено Катеринославське наукове товариство, за підтримки якого у місті  було відкрито музей, міську бібліотеку, художню галерею, благодійну їдальню, організовано цикл народних читань і лекцій. Наукове товариство проводило засідання у приміщенні гірничого училища (нині - Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»).  Діяльність поступово згасла у зв’язку з подіями першої світової війни та подальшими суспільно-політичними катаклізмами.

У 1903 році у Катеринославі народився Микола Поляков, вчений у галузі гірничої механіки, гірничий інженер-механік. Доктор технічних наук, професор, академік АНУ, Заслужений діяч науки УРСР. У 1926 році закінчив Дніпропетровський гірничий інститут (нині - НТУ «Дніпровська політехніка»), де відтоді й працював - завідував кафедрами, був заступником директора. Помер у 1991 році у Дніпрі.

У 1924 році народився Микола Береславський, дисидент, член Дніпропетровського обласного товариства політичних в’язнів і репресованих. Жив у Дніпропетровську. Помер у 2006 році.

У 1957 році народився Михайло Мельник, народний артист України, засновник, художній керівник, режисер і актор Театру одного актора "Крик" у Дніпро, Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка.

У 2020 році у Севастопольському парку розпочато розкопки на місці розташування Лазаревської церкви, де згодом була виявлена могила почесного громадянина міста, підприємця й мецената Олександра Поля.

У 2021 році на будівлі гуртожитку Університету ім. Альфреда Нобеля встановили меморіальну дошку польському письменнику Юліушу Словацькому.