Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі люди пільгових категорій отримують безкоштовне санаторно-курортне лікування: як оформити путівку

У Дніпрі мешканці пільгових категорій отримують безкоштовне санаторно-курортне лікування. Це стосується осіб з інвалідністю, учасників бойових дій в Афганістані та на території інших держав, а також мешканців міста, постраждалих  внаслідок  Чорнобильської катастрофи І та ІІ категорій. Заклад оздоровлення та дати перебування в ньому кожен може обрати для себе особисто.

«Аби отримати путівку в санаторій, необхідно звернутися до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації з відповідною заявою та медичною довідкою, після чого управління подає до департаменту клопотання з проханням укласти тристоронній договір. Направлення на лікування здійснюється за принципом черговості», — розповіла начальниця відділу з питань оздоровлення населення управління соціального захисту департаменту соціальної політики міської ради Анна Наливайко.

У 2023 році департамент запланував оздоровити 242 дитини з інвалідністю із супровідниками, 103 учасники бойових дій та 249 дніпрян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Для учасників АТО з інвалідністю та членів сімей загиблих передбачено надання часткової грошової компенсації вартості путівок у разі  придбання.

«На сьогодні ми вже уклали 60 договорів для осіб з інвалідністю із супровідниками, 18 договорів для учасників бойових дій в Афганістані та на території інших держав, 44 договори для дніпрян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи», — додала начальниця відділу з питань оздоровлення населення управління соціального захисту департаменту соціальної політики міської ради Анна Наливайко.

Свіже повітря, дієтичне харчування та комплексне лікування. Про оздоровлення 9-річного сина з інвалідністю Владислава в санаторії «Карпати» розповідає його мати пані Юлія: «Уже третій рік поспіль їздимо саме туди, дуже подобається, дитина щоразу знаходить там нових друзів. Щодо організації, то все дуже легко – звернулись до управління соцзахисту, працівники дали чіткий алгоритм дій, я написала заяву і все, далі мені вже зателефонували та розповіли,  які в нас є пільги».

Цього року було збільшено максимальну вартість ліжко-днів, яку департамент відшкодовує санаторно-курортним закладам за послуги оздоровлення громадян пільгових категорій. Відтепер для дітей з інвалідністю вартість ліжко-дня становить 685 грн, для супровідників – 593 грн. Для осіб з інвалідністю внаслідок війни та мешканців, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи I категорії –  635 грн. Для афганців та чорнобильців II категорії – 762 грн. Тривалість оздоровлення для дітей з інвалідністю із супровідниками становить 21 день, для громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, та учасників бойових дій – 18 днів.