Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Черговий по місту перевірив виконання доручення мера щодо нових напрямів навчань в УТВ, гарячого харчування для підопічних терцентру, ВПО

Змістовне наповнення напрямів роботи безкоштовного проєкту «Університет третього віку» (УТВ). Таке доручення профільному департаменту мерії дав міський голова Борис Філатов. Четвертого травня директор департаменту з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики Дніпровської міської ради Артем Нідєлько, який цього дня є черговим по місту, перевірив виконання доручення мера, проінспектувавши роботу курсів із цифрової грамотності для слухачів УТВ, а саме: заняття з основ роботи зі смартфонами. 

«На таких заняттях учасників навчають працювати зі смартфонами. Це один із  найпопулярніших практичних напрямків в УТВ. У цьому семестрі сформовано 16 відповідних груп. Близько 50% пенсіонерів, людей елегантного віку, потребують цієї інформації, аби навчитися працювати зі смартфонами. Тому цьому напрямку приділяємо увагу і, звісно, продовжуватимемо його розвивати», — підкреслив Артем Нідєлько. 

У Тетяни Істапенко вже друге заняття по роботі зі смартфоном. За її словами, навчання розпочали з азів: як увімкнути чи вимкнути телефон тощо. 

«Сьогодні працювали з вайфаєм. Це вже другий рівень. Мені дуже подобається. У наших дітей не вистачає часу, аби навчити батьків. Тому на таких заняттях і вчимося працювати зі смартфонами. Дуже вдячні міському голові Борису Філатову за такий чудовий проєкт, де маємо змогу навчатися цілком безкоштовно», — підкреслила пані Тетяна. 

На заняттях серед іншого навчають зберігати фото, додавати контакти, знімати відео та завантажити його у соцмережі. Крім того, слухачі вивчають різні застосунки, вчаться працювати в месенджерах тощо. 

«Для того, аби слухачам було зрозуміло, я одразу їм все показую. Для цього використовую екран, телевізор, камеру. Вони це все бачать. Потім ставлю конкретну задачу, послідовність, і слухачі все виконують», — розповідає викладач Олександр Мілютін. 

Нині заняття з основ роботи зі смартфонами відвідують 144 учасника УТВ. Набір на заняття зі смартфонами проводиться кожного місяця. Записатися можна за телефонами: (093) 134-46-69,  (068) 753-71-71, (093) 264-50-34, (099) 607-56-97 (вайбер).

Також під час інспекційного об’їзду черговий по місту перевірив виконання доручення очільника Дніпра щодо врахування побажань містян поважного віку з розширення програм (напрямів) для підтримки їхньої фізичної активності, відвідавши заняття з китайської гімнастики з ракетками «Плейстік» для учасників «Університету третього віку». 

«За завданням міського голови та побажаннями, які надходять до нас від слухачів УТВ, впроваджуємо для них усе більше рухомих, фізично активних занять. Зараз весна, і люди хочуть бути фізично здоровими і активними. «Плейстік» — це врахування побажань наших слухачів. Китайська гімнастика працює зараз на чотирьох різних локаціях. Нині такі заняття відвідують близько 100 осіб», — розповів Артем Нідєлько.

Китайська гімнастика з ракетками «Плейстік» – це поєднання танців, зарядки та бадмінтону. Така гімнастика визнана одним із найменш травматичних та безпечних видів спорту. 

«Займаюся двічі на тиждень. Починається заняття з руханки, потім ми робимо вправи з м'ячем та ракетками. Загалом таких вправ 36. Почуваю себе дуже добре», – ділиться учасниця УТВ Любов Асаєва. 

У міському територіальному центрі теж є спортивний напрям — заняття з оздоровчої зарядки з гімнастичними палицями. 

«Тут теж розвивається напрям фізичної активності для людей поважного віку, зокрема й з пониженою рухливістю. Словом, намагаємося охопити фізичною активністю цілком усі категорії людей поважного віку», — сказав Артем Нідєлько. 

Згадана зарядка користується популярністю у відвідувачів терцентру. Вона цілком безпечна й розроблена спеціально для людей поважного віку, з інвалідністю.

«Такі заняття намагаюся не пропускати. Зарядка заряджає енергією, запалом на весь день», — наголошує підопічна терцентру Діана Павлівна. 

А ще цього дня черговий по місту перевірив виконання доручення очільника Дніпра щодо забезпечення безкоштовними гарячими обідами підопічних терцентру. Готове харчування привозить кейтерингова фірма. А вже тут порції розпаковують, підігрівають та подають підопічним. Меню кожного дня різне і цілком збалансоване. 

«Обіди у нас чудові, все дуже смачно. Із задоволенням ходжу в територіальний центр, і приємно, що з’явилася міська програма з гарячого харчування. Вдячні, що міський голова піклується про містян. Такого немає в жодному іншому місті», — зазначила відвідувачка терцентру пані Валентина. 

Також гарячі обіди доставляють підопічним додому, якщо вони самостійно не можуть дістатися до терцентру. Щоденно соціальні робітники розносять понад 2 тис. порцій обідів для підопічних, які перебувають на обліку у відділенні «догляд вдома». 

«За день підопічні терцентрів отримують близько 5,8 тис. гарячих обідів. Крім того, гаряче харчування отримують і внутрішньо переміщені особи. Загалом  більше 7,5 тис. порцій отримують дніпряни в рамках такого соціального проєкту. Тож запрошуємо внутрішньо переміщених осіб, що мешкають у Дніпрі, на таке гаряче харчування», — додав Артем Нідєлько. 

Щодня гарячими обідами забезпечуються понад 1 600 ВПО. Їх отримають за адресами: вул. Хмельницького, 3-А (з 13:00 до 17:00); вул. Моссаковського, 13-А (з 11:00 до 16:00).

Отримати обіди ВПО можуть за спеціальними талонами. Для цього необхідно  звернутися до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації, написати заяву та додати документи: паспорт, довідку внутрішньо переміщеної особи та бути зареєстрованим у Дніпрі після 24 лютого 2022 року. 

Місто має можливість забезпечувати таким харчуванням до 2,5 тис. внутрішньо переміщених осіб.