Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Як у Дніпрі допомагають людям, які постраждали від домашнього насильства

Дніпро допомагає містянам, які постраждали від домашнього насильства. Таким людям у місті надають повний спектр соціальних послуг: від служб, які виїжджають на звернення про допомогу, до влаштування до спеціального закладу соціального захисту.

Для цього за дорученням міського голови Дніпра Бориса Філатова при Денному центрі соціально-психологічної допомоги відкрили кризову кімнату як для жінок та дітей, так і для чоловіків. Це спеціально обладнане приміщення з усіма необхідними умовами проживання. Термін перебування у кризовій кімнаті - 10 діб. Проте, в окремих випадках, за потреби постраждалої особи, такий строк може бути подовжено, але не більше, ніж до 20 діб. За потреби, після закінчення цього терміну постраждалу особу можуть скерувати до інших спеціалізованих служб та закладів допомоги: центрів соціальної підтримки, притулків, шелтерів, благодійних організацій тощо.

За 2022 рік у кризовій кімнаті поживало 40 осіб, а лише за січень-березень цього року - 18.

«Кризова кімната - це один із ланцюжків спектра допомоги людям, які постраждали від домашнього насильства. За дорученням Бориса Філатова тут створено всі умови для комфортного перебування як чоловіків, так і жінок з дітьми. Перш за все тут попіклувались про безпеку постраждалих: по-перше, адреса кризової кімнати не розголошується, по-друге - це приміщення обладнане тривожною кнопкою. Тобто за необхідності фахівці оперативно можуть викликати поліцію. Також тут працюють психологи та інші спеціалісти, які при необхідності нададуть кваліфіковану допомогу постраждалому», - зазначила начальниця управління соціального захисту департаменту соціальної політики ДМР Ірина Максименко, яка 9 квітня  чергує по місту.

Отримати допомогу у кризовій кімнаті можна, звернувшись до Денного центру соціально-психологічної допомоги за адресою вул. Нігояна, 3, телефон: 066 448 61 54. Або ж звернувшись через Довіру 056 767 18 41 або мобільну бригаду соціально-психологічної допомоги: 056 785 73 60.

Також вона відвідала друге відділення Центру соціальної підтримки дітей та сімей «Мамине щастя». Його також створили за дорученням міського голови Бориса Філатова. Це ще один "острівець безпеки" для жінок, які постраждали від домашнього насильства. На відміну від відділення Центру для матерів з дітьми, сюди приймають лише жінок без дітей.

«Наші спеціалісти докладають максимум зусиль, аби допомогти кожній. Наприклад, в нас був випадок з жінкою-іноземкою. Вона студентка медичної академії, володіла лише англійською мовою. Її переслідував співмешканець, він її дуже побив. Жінка потрапила до нас і до того ж стала першою відвідувачкою після відкриття цього відділення. За допомогою перекладача ми змогли їй надати всі послуги. Їй вдалось закінчити семестр в медичній академії та виїхати з Дніпра. Тобто для нас немає нічого неможливого», - зазначила директорка центру соціальної підтримки дітей та сімей «Мамине щастя» Марина Земенкова.

На сьогодні у другому відділені проживає одна жінка. А всього у  «Маминому щасті» (включно з відділенням для матерів з дітьми) проживають 9 жінок та 14 дітей.

«У цьому відділення є все необхідне для комфортного проживання постраждалих. Загалом приміщення складається з двох кімнат, санвузла з пральною машиною, кухні з необхідною технікою та їдальнею. Тут також попіклувались про безпеку та облаштували тривожну кнопку. З кожним постраждалим працюють спеціалісти та надають психологічну, соціальну, юридичну допомогу. Також фахівці з соціальної роботи допомагають у відновленні або оформленні документів», - додала Ірина Максименко.