Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Стипендія на шелтер для ВПО, каталог про Дніпро: інспекційний об’їзд чергової по місту

У Дніпрі, за дорученням міського голови Бориса Філатова, активній молоді міста двічі на рік виплачуються іменні стипендії. Шістнадцятого березня директорка департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дар’я Біла, яка цього дня є черговою по місту, перевірила, як втілено проєкт одного із стипендіатів – Максима Свисенка. Свою грошову стипендію він витратив на облаштування шелтера для внутрішньо переміщених осіб, створеного на базі гуртожитку Національного технічного університету «Дніпровська політехніка». 

У центрі зробили реновацію. Тут 17 окремих спальних кімнат, 10 санвузлів, 2 кухні, 2 їдальні, зони відпочинку, пральня, прасувальна кімната. Проєкт реалізувала Українська студентська ліга за фінансової підтримки компаній, а також грантів від міжнародних гуманітарних організацій.

«Цей центр довгострокового проживання для людей, які, рятуючись від війни, опинилися у нашому місті. Він розрахований на родини з дітьми. Також тут є так звана транзитна кімната для людей, які планують бути у місті добу чи дві і рушати далі. Пересвідчилася, що тут гарні умови. До речі, тутешні мешканці мають  сплачувати за комунальні послуги, а відтак — це мотивація для людей працювати і далі будувати своє життя. А за Максима радію, що молода людина не зупиняється на досягнутому, продовжує розвиватися. Загалом володарі іменних стипендій міського голови — це гарний приклад активної молоді, яка ініціює й втілює різні корисні проєкти. До речі, ще можна подати документи на отримання згаданої стипендії. Прийом триватиме до 20 березня», — підкреслила Дар’я Біла.

Водночас стипендіат, один із засновників центру довгострокового проживання внутрішньо переміщених осіб Максим Свисенко розповідає: «На створення цього центру знадобилося 5 місяців. Завдяки злагодженій співпраці усієї нашої команди, партнерів, благодійників змогли реалізувати цей проєкт. Центр може вмістити 56 ВПО. Загалом працювати, допомагати потрібно не для отримання тієї чи іншої стипендії. Водночас стипендія міського голови імені Олександра Поля мотивує, надихає не зупинятися і працювати далі». 

Також під час інспекційного об’їзду Дар’я Біла відвідала Молодіжний центр Дніпра, де цього дня відбулась перша робоча зустріч екскурсоводів міста, в рамках якої обговорили створення унікального каталогу про місто Дніпро — його історію, архітектуру, цікавинки, театри, галереї, місця дозвілля тощо. Таким чином чергова по місту проінспектувала виконання доручення очільника Дніпра щодо ознайомлення мешканців, внутрішньо переміщених осіб, гостей із містом. Саме на виконання цього доручення молодь й ініціювала створення такого каталогу в рамках проєкту «Відчуй Дніпро».

«Тут зібралася ініціативна молодь, екскурсоводи, представники Спілки художників України, Туристичного інформаційного центру. Усі гуртом обговорили розроблення екскурсійного каталогу та сайту, де буде зібрана інформація про Дніпро — наші знакові вулиці, артоб‘єкти, музеї, театри, ресторани та кав’ярні тощо, – розуміючи, що щороку до Дніпра приїжджають студенти, через війну у нас багато ВПО, журналістів, зокрема й закордонних. Люди цікавляться куди сходити, що відвідати, подивитися. Тому і готуємо такий чудовий проєкт. Каталог, сайт оновлюватимуться», — додала Дар’я Біла.