Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Дніпро піклується: у місті відкрито службу підтримки сімей із дітками раннього та молодшого віку

При Дніпровському міському центрі соціальних служб відкрили службу підтримки сімей із дітьми раннього та молодшого віку (від 0 до 6 років). Роботу реалізовують спільно з благодійною організацією «Надія та житло для дітей» в рамках проєкту «Захист дітей у надзвичайних ситуаціях». 

За словами директорки згаданого центру Анастасії Тищенко, служба є вкрай актуальною і важливою, оскільки у місті мешкають багато внутрішньо переміщених родин із дітками, зокрема й травмованими через війну. Також тут допомагають дітям, які вразливо реагують на сирени, обстріли тощо. Аби допомогти дитині подолати різні страхи, стреси, емоційні стани, а батькам правильно впоратися з такими дітками і відкрита ця служба. 

«Тут працюють психологи, арттерапевти, логопеди, фахівець із розвитку дітей, лікувальної фізкультури. Служба відкрита у відділеннях нашого центру на чотирьох локаціях — по дві на правому та лівому березі міста. Фахівці, які працюють з такими родинами, складають індивідуальні плани роботи. Комусь потрібна допомога логопеда, іншим — психолога чи арттерапевта. З дітками працюють як індивідуально, так і на групових заняттях. Так само і з батьками, зокрема матусями. Тож це комплексна робота. Часто впоратися з тими чи іншими ситуаціями людина не може самостійно – згадані спеціалісти допомагають і підтримують. Фахівці займаються з дітками двічі-тричі на тиждень. Якщо потрібна якась додаткова допомога, то скеровуємо для консультації з іншими спеціалістами. Часто службу відвідують родини, які опинилися у складних життєвих обставинах, сім’ї, де дітки збуджені, гіперактивні. Або жінка сама виховує дитину», — розповіла  Анастасія Тищенко. 

Водночас психологиня Людмила Вознюк зазначила: «Психологічна підтримка, арттерапія є важливими у процесі допомоги родинам. Люди часто відкриваються, зближуються, по-іншому вже дивляться на те, як можна виховувати своїх дітей, бути присутніми в їхньому житті. Власне мамам допомагаємо звернутися до самої себе, свого внутрішнього стану, наповнитися, якісно і правильно підтримувати своїх діток. Щодо дітей, то тут вони під час занять розвивають різні психічні процеси — пам’яті, мислення, уяви, емоційного інтелекту». 

Оксана Дрозд родом із Нікополя, а нині мешкає у Дніпрі. Жінка відвідує службу разом із молодшою дитиною. 

«Мені дуже подобається курс «Ресурсна мама», де пояснюють, як себе підтримати, наповнити, бути в тонусі, подолати тривожність. Пропрацьовуємо усе за спеціальними методиками. Якщо мама буде щасливою, то й її дитина також. Знання, що тут отримую, важливі для мене. Проблемні питання обговорюємо, ділимося одне з одним під час групових занять. Дуже добре, що у Дніпрі є така служба», — додала Оксана Дрозд. 

Служба підтримки сімей з дітьми раннього та молодшого віку працює за адресами:

- вул. Новосільна, 21 (068 745 30 10);

- вул. C. Нігояна, 3 (068 745 21 70);

- вул. Кожем'яки, 11 (098 300 45 60);

- вул. 20-річчя Перемоги, 15 (098 300 45 63).