Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Коворкінг укриття та Пункт незламності «Маяк свободи»: у Дніпрі відкрили два простори для молоді, підлаштовані під реалії сьогодення

Альтернативне освітлення, теплові панелі, старлінк, генератор та робоча зона. Саме так облаштували укриття на випадок повітряної тривоги у Центрі «Штурм». Все, аби дітям було безпечно як психологічно, так і емоційно та фізично. 

«Основна задача була перетворити звичайний підвал на укриття, куди б діти не боялись спускатися, де б їм було не лячно, а навпаки - вони тут відчували б  себе у комфорті та могли тут продовжити заняття. Це укриття розраховане на 100 людей, тут розміщена санітарна кімната, меблі, питна вода, вогнегасники та все, що необхідно згідно з переліком безпекових вимог від ДСНС. Це приміщення не хочеться називати підвалом чи укриттям, адже воно дуже сучасно та гарно облаштовано. Вихованців тут зустрічає лялька-мотанка, на якій є символи Центру "Штурм". Загалом укриття облаштували силами міського бюджету та батьків вихованців Штурму», - зазначила директорка департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання ДМР Дар'я Біла. 

Зі свого боку, заступник директора КПНЗ "Дитячо-юнацький центр "Штурм" ДМР Ігор Шаломаєв додав: «Ми оснастили його двома електромережами, провели інтернет та встановили старлінк і генератор. Ми доклали чимало зусиль, аби облаштувати тут укриття, наприклад, підлога тут була на 50 см вища, а комунікації тепла та води були на рівні моїх колін. Було багато викликів, але з квітня по листопад ми змогли їх подолати». 

Маяк свободи - саме так назвали Пункт незламності, який облаштували у Молодіжному центрі Дніпра. 

«Нам Громадська організація «Українські студенти за свободу» надала обладнання: старлінк, генератор, EcoFlow та два обігрівачі. Тобто те, що потрібно для того, аби пережити блекаут. Цей Маяк працюватиме три місяці, і після його закриття ми все обладнання, яке отримали, передамо до ЗСУ», - зазначив керівник Молодіжного центру Дніпра Рафаель Кіжнер. 

Голова дніпровського осередку ГО «Українські студенти за свободу» Анастасія Громова сказала: «Крім техніки, ми ще додали до цього простору невеличку бібліотеку. Головна мета такої співпраці -  забезпечити зручний простір, аби молодь могла ефективно працювати та навчатись попри відключення світла та блекаут».