Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Дніпро турбується: у місті для дітей з особливими потребами відкрили інтерактивну сенсорну кімнату

У Центрі соціальної підтримки дітей та сімей «Довіра» презентували інтерактивну сенсорну кімнату для дітей з особливими потребами. Проєкт реалізовано у співпраці з дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Асоціацією міст України за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). 
«Це особливий простір, наповнений мультимедійними стимуляторами, які позитивно впливають на органи чуття дитини (зір, нюх, слух, тактильні відчуття). Коли дитина сюди потрапляє, відчуває на собі розслаблювальну та заспокійливу дію цих стимуляторів, відновлюється її психоемоційний стан, знімається нервове перенапруження, вона позбавляється страхів тощо.  Кімната облаштована спеціальним сучасним сертифікованим обладнанням завдяки нашим друзям-партнерам. Серед іншого тут є світловий дощ та потік, 3D-дзеркало, світлові колони, мультимедійна дошка, дзеркальна сфера, сухий басейн з прозорими кульками тощо», — розповіла директорка Центру соціальної підтримки дітей та сімей «Довіра» Тетяна Науменко.
За словами спеціалістки з гуманітарного реагування дитячого фонду Юнісеф Марії Артанової, цей проєкт є глобальною ініціативою, яка реалізовується по всій країні спільно з партнером — Асоціацією міст України. 
«Дніпро прийняв велику кількість внутрішньо переміщених осіб. Розуміємо, що навантаження на інфраструктуру зросло. У цьому центрі працюють не лише з дітками, а й цілими родинами. Тут є така послуга, як раннє втручання для тих сімей, де дітки вже з інвалідністю або у зоні ризику. Завдяки кваліфікованим спеціалістам і такій сенсорній кімнаті можна допомогти, аби дитина урешті не ввійшла в інвалідність, а змогла приєднатися до інклюзивної освіти. Якщо інвалідність вже є, то завдання цієї кімнати допомогти діткам подолати складні емоційні стани. До речі, звісно, йдеться не лише про діток з інвалідністю, а і з особливими потребами. Тут дитині допоможуть відчути себе у безпеці, з нею попрацюють психологи», — підкреслила Марія Артанова. 
Водночас заступниця виконавчого директора з регіонального розвитку Дніпропетровського регіонального відділення Асоціації міст України Наталія Гусаревич зазначила: «Продовжуємо сприяти міжнародній співпраці з нашими громадами. Дніпро є членом нашої асоціації ще від початку її створення. Тож тут відкрили спеціальну інтерактивну сенсорну кімнату для дітей, які потребують психологічної допомоги. Наше місто є найбільшим гуманітарним хабом під час воєнного стану. І багато родин знайшли домівку саме у Дніпрі. У таких сім’ях є дітки, які постраждали від війни, а відтак вони потребують допомоги саме таких центрів, як цей. Тож завдяки такій сенсорній кімнаті допомога стане ще якіснішою». 
Маргарита відвідує центр разом зі своїм шестирічним сином Іваном. Дитина вже побувала у новій сенсорній кімнаті.
«У мене достатньо активний син, і нинішню ситуацію він сприймає тривожно, як і багато інших дітей. У цій кімнаті можна отримати чудову релаксацію, відчуття спокою. За своїми спостереженнями побачила, що у сина через пів години вирівнялось дихання, воно стало спокійним», — додала пані Маргарита.