Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Проблеми зі слухом: що має насторожити

Часто зниження слуху пов’язують із природними віковими змінами, але не завжди це відповідає дійсності – така проблема може виникнути у будь-якому віці. За словами лікарки-сурдологині міської лікарні Ірини Вікторівни, найчастіше страждає внутрішнє вухо. 

«Може дійти і до такого стану, що пацієнту вже потрібно користуватися слуховим апаратом. Тож при зниженні слуху необхідно обов’язково звернутися до лікаря. Насторожити має те, що людина може погано або зовсім не чути високих звуків, або звуків птахів, комарів. Найчастіше причина виникнення проблем зі слухом – наявність судинних патологій (хронічні та гострі порушення кровообігу). Тому, аби запобігти цьому, слід стежити за артеріальним тиском, шийним відділом хребта, аби не порушувався кровообіг. Якщо є згадані патології, то обов’язково спостерігатися у невропатолога. Люди у поважному віці мають стежити також за рівнем цукру обов’язково. Оскільки коли він підвищується, страждають дрібні судини, капіляри у вухах», — підкреслила лікарка. 

Вона також додала: «У середньому за день до нас звертаються 25 людей з проблемами слуху. Обстежуємо, лікуємо, а якщо є необхідність, то й призначаємо слухові апарати». 

Слухові апарати цілком безкоштовно (коштом міського бюджету) отримують люди з інвалідністю, у відповідних документах яких зазначено, що вони потребують слухопротезування. Торік у місті видано 40 слухових апаратів згаданим категоріям містян. 

Дніпрянка Поліна Григорівна торік перехворіла ковідом, що дало ускладнення на слух: «Стала гірше чути. Нині проходжу обстеження, лікування. Зі встановленням діагнозу можливо призначать слухопротезування». 

Лікарка-сурдологиня підтвердила: «Ковід дійсно впливає на слухові нерви. Після перенесеного коронавірусу люди часто звертаються по допомогу».