Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

«Українською, будь ласка»: молодь Дніпра організувала курси задля вивчення української

Українською, будь ласка - Дніпро продовжує впроваджувати рідну мову у повсякдення. Для популяризації української серед молоді Дніпра у місті організували розмовні клуби. Їх відвідує і Яна. Дівчина зайняла тверду позицію -  відмовитись від російської мови ще з початку повномасштабного вторгнення. Тоді вона почала потроху відмовлятись від мови терористів, бо розуміла, що важливо зараз, як ніколи, популяризувати своє, українське.

«Я розумію, що мова - це важливий суб'єкт у нашій свідомості, у нашому мозку і серед нашого суспільства. Щодо розмовного клубу, то він позитивно впливає на перехід на рідну мову, адже тут ти зустрічаєш багато однодумців, які всі говорять українською. І це важливо, коли твоє оточення спілкується рідною мовою, адже ти можеш від них дізнатись нові українські вирази та поповнити свій словниковий запас».

Поділитись історіями волонтерства, а також поїздками на деокуповані та прифронтові території запросили заступника директора департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання ДМР Сергія Луденського. Все це в рамках розмовного клубу.

«Загалом програму «Українською, будь ласка» розробили ще влітку за дорученням міського голови Дніпра Бориса Філатова департамент молодіжної політики та національно-патріотичного виховання та департамент гуманітарної політики. І мені, особисто, приємно, що більшість заходів та ініціатив йде від молоді, ось як і сьогодні», - сказав Сергій Луденський.

П'ять курсів на рік, вісім занять для однієї групи, до якої можуть долучитись 20 представників молоді. Все це запланували на 2023 рік у Молодіжній раді Дніпра. Наразі заняття розпочала перша група, в якій навчаються 20 осіб. А загалом, за 2023 рік планують допомогти перейти на українську понад 1000 представників молоді. Для них підготували не просто суху теорію, а й формат дискусій з цікавими людьми міста, кіновечори та настільні ігри, а також найкращі лекції від викладачів - все це виключно українською.

«Ми думали про такі курси ще на початку війни, але єдине, що тоді турбувало - чи готові люди морально відмовитись від російської. І ось ми зрозуміли, що час настав, і вже місяць втілюємо в життя наш задум. І найкращий фідбек від молоді - це коли вони говорять виключно українською», - зазначила голова Молодіжної ради Дніпра Світлана Кривошей.

Якщо ви хочете приєднатись до курсів з вивчення української мови, залишити свою заявку можна за посиланнями: https://instagram.com/molcentrdnipra?igshid=YmMyMTA2M2Y= або https://instagram.com/molradadnipra?igshid=YmMyMTA2M2Y=