Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Цікаве про Дніпро

20 лютого 1981 року у Дніпрі розпочалося будівництво метрополітену. 42 роки тому на станції «Заводська» було урочисто закладено ствол № 4. Цьому передували два роки дослідницької та проєктної роботи. Будівництво першої ділянки першої лінії з шести станцій (7,8 км) тривало майже 15 років. Її було введено в експлуатацію 29 грудня 1995 року.

Початковий проєкт передбачав спорудження лінії завдовжки 11,8 км із 9 станціями.

2019 року було розпочато будівництво ділянки завдовжки 4,2 км від станції «Вокзальна» з трьома станціями: «Театральна», «Центральна» та «Музейна».

Загалом у генеральному плані розвитку міста заплановано розбудову Центрально-Заводської лінії Дніпровського метро на захід у бік житлового масиву «Парус-2», а також на південь від станції «Музейна» до житлового масиву «Тополя». Крім цього, у перспективу закладено будівництво другої лінії, що пройде через Центральний міст та з'єднає правий берег Дніпра з лівим.

Дніпровський метрополітен — один з найкоротших у Європі, хоча й не найкоротший у світі, оскільки є значно менші підземки, як за протяжністю, так і за кількістю станцій, наприклад у Генуї - 7,1 км на противагу 7,8 км у Дніпрі.

Наразі з 24 лютого 2022 року у зв'язку із повномасштабним вторгненням росії в Україну дніпровська підземка продовжує перевозити пасажирів, а станції використовуються як бомбосховища.