Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Чому понизився рівень води у Дніпрі: думки експертів

Через війну та екологічні зміни рівень води у Дніпрі знизився. Директор департаменту екологічної політики ДМР Олег Семенко зустрівся з експертами, аби обговорити можливі ризики для нашого міста. 

«Питання зниження води у річці місто теж (як і інші важливі питання, – ред.) тримає на контролі, хоч це і не наша компетенція.  Загалом цим опікуються в Агентстві водних ресурсів. За їхньою інформацією, наразі жодних екологічних проблем немає, зниження рівня води в ріці контрольоване і відбувається через роботу Кам?янської та Дніпровської ГЕС», – зазначив Олег Семенко, який 7 лютого є черговим по місту. 

Зі свого боку, експерти у сфері екології та водних ресурсів називають основну причину зниження рівня води у нашому Дніпрі. «Через обстріли Каховської ГЕС вода безконтрольно відходить з водосховища. Наразі в нас ми фіксуємо зниження води на 50 см. Але воно не таке суттєве. Проте через те, що у Каховському водосховищі «вирівнюють» воду завдяки вищим водосховищам, у нашому Дніпрі рівень води може впасти ще», – зазначив голова ГО «Підводних мисливців та рибалок» Валентин Левшин. 

Експерт з оцінки впливу на довкілля, голова ГО «Зелений світ – Друзі Землі», заступник директора з питань екології КП «Центр екологічного моніторингу» Дніпропетровської обласної ради Олексій Ангурець додав: «Також падіння рівня води пов’язано і з кліматичними змінами, тому що останніми роками ми бачимо теплі зими. Цьогоріч також тепла зима, це добре з точки зору енергетики, але через незначне накопичення снігового покриву ми не будемо мати навесні промивання талими водами і це означає, що влітку може виникнути гідрологічна посуха. Ці питання потрібно моніторити, сподіваюсь, навесні ми повернемо водний моніторинг і будемо розуміти стан проблеми та шукати шляхи вирішення. Загалом питання річки Дніпро вимагає і загальнонаціональної координації, і регіональних програм».

Водночас черговий по місту Олег Семенко перевірив Пункт незламності у КЗО «СЗШ № 5» (вул. Караваєва, 17-А).

Його, як і інші міські пункти, облаштували всім необхідним за дорученням міського голови Дніпра Бориса Філатова. У пункті громадяни можуть зігрітися, випити гарячі напої, зарядити мобільні пристрої та ліхтарики. Тут є запаси питної та технічної води, облаштовано місця для сидіння та відпочинку. Крім цього, є інтернет, який працює від звичайних модемів, але в найближчий час в укритті з’явиться старлінк. Також є дитяча кімната та місце для людей з тваринами. Є куточок медичної допомоги. У пункті облаштовано генератор потужністю 7 кВт.

«Можу сказати, що він повністю укомплектований: тут є все необхідне. Пункт приймає близько півтори сотні людей. Мешканці цього району мають знати, що їх тут залюбки зустрінуть, зігріють та допоможуть», – підкреслив Олег Семенко.