Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Штраф до 17 тис. грн або позбавлення волі до 2 років: як у Дніпрі борються з фейковими посвідченнями в електротранспорті

Контролери та кондуктори КП «Дніпровський електротранспорт» навчаються відрізняти фейкові пільгові посвідчення від оригіналу. Лишень за минулий рік кондукторам та контролерам вдалось виявити 40 людей, які пред’явили підробні документи. Поширеними прикладами таких порушень є підробка пенсійних посвідчень, довідок/посвідчень осіб з інвалідністю або ж прострочені учнівські документи. Як правило, це примітивні чорно-білі, кольорові копії, виготовлені на принтері. Іноді виявляють факти підробки посвідчень Учасників бойових дій (УБД), посвідчень правоохоронних органів, які виготовлені із застосуванням коштовної поліграфічної техніки.

«Ми запросили на лекцію представників правоохоронних органів, які розказали нашим контролерам та кондукторам, за якими ознаками можна відрізнити підробку. Крім цього, тісно співпрацюємо з поліцією, тобто, якщо кондуктор виявив на лінії людину з підробними документами або ж пасажира, який відмовився оплачувати проїзд, то викликають патруль, який в свою чергу оперативно прибуває на місце для з’ясування обставин», – зазначив начальник відділу контролю оплати проїзду КП «Дніпровський електротранспорт» ДМР Сергій Подсевакін.

Щодо випадків проїзду «зайцем», то їх теж фіксують. Лише за січень 2023 року контролери Дніпра виявили 127 порушників. На них складено штраф у двадцятикратному розмірі від вартості проїзду: в електротранспорті це 160 грн, а в автобусах – 300 грн.

«Щодо штрафів чи інших покарань тих, кого виявили з підробними документами, то тут вже інша процедура. Якщо експертиза вказала, що документ дійсно підроблений, то відкривається кримінальне провадження. Матеріали справи далі направляються до суду, і вже в судовому порядку визначається покарання: штраф у розмірі 1000 неоподаткованих мінімумів (у 2023 році 1 неоподаткований мінімум становить 17 грн) або ж арешт на 6 місяців чи позбавлення волі до 2 років», – зазначив капітан поліції Євген Орябинський.

Зі свого боку, контролер КП «Дніпровський електротранспорт» Данило Коваленко додав: «Кожну перевірку ми фіксуємо на нагрудну камеру. Для початку ми перевіряємо у кондукторів серію квитків, аби надалі розпочати перевірку квитків у пасажирів. Якщо ми виявили, що людина не оплатила проїзд, виписуємо штраф. За день перевіряємо до пів сотні вагонів. Щодо виявлення фальшивих документів, то були різни випадки: і прапорщиків прокуратури, і представників СБУ. У таких випадках ми одразу викликали поліцію та слідчо-оперативну групу, аби вони надалі розбирались у ситуації».