Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Дніпро піклується: промислові підприємства продовжують працювати над тим, аби не забруднювати місто

За завданням міського голови Бориса Філатова у Дніпрі розроблена та втілюється «Комплексна програма екологічної безпеки та впровадження сталого розвитку м. Дніпра на 2021-2025 рр». Отже, кожне підприємство-забруднювач власним коштом модернізує потужності задля покращення екологічного стану у місті.  

«Роботу з промисловими підприємствами міська влада почала ще 5 років тому. У Дніпрі розроблено кілька програм, пов’язаних з моніторингом повітря, модернізацією підприємств, встановленням очисних споруд, і на сьогодні лідером, а також показовим соціально відповідальним підприємством на Дніпропетровщині стала компанія «Інтерпайп НТЗ». Навіть у такий складний час вони модернізують завод та встановлюють очисні споруди. За нашими даними, завдяки модернізації підприємства, в них покращився саме рівень вимірювання викидів і таким чином можна чітко простежувати точну кількість викидів. Що стосується подальшої роботи в цьому напрямі, то ми її продовжуватимемо і з іншими підприємствами, адже ми йдемо в Європу і маємо враховувати європейське законодавство, бо інакше для підприємств не лише нашої області, а й всієї країни, європейські ринки будуть зачинені. Тож ми продовжимо співпрацю з підприємствами, які думають про завтрашній день», – зазначив директор департаменту екологічної політики ДМР Олег Семенко. 

Зі свого боку директор з екології та промислової безпеки «Інтерпайп» Владислав Варнавський додав: «Ми запровадили на підприємстві систему моніторингу звітності верифікації парникових газів. Загалом така система була ухвалена в Україні на законодавчому рівні і набула чинності з 1 січня 2022 року. І ми вже рік нею користуємось при вимірюванні викидів СО2. На відміну від пострадянської системи, яка базувалась лише на обсягах виробництва та використаного палива, європейський стандарт враховує значно більше факторів і зменшує похибку результатів у декілька разів – вона не перевищує 5%. Нова система базується на контролі викидів СО2 усіх матеріальних потоків виробництва. Тобто враховуються не лише безпосередні викиди парникових газів при виплавці сталі, а й викиди при використанні феросплавів, вогнетривів, металобрухту та інших ресурсів, необхідних для сталеплавильного виробництва. Таким чином у себе на підприємстві ми контролюємо понад 40 матеріалів і ресурсів».