Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Дніпро піклується: як у місті допомагають прийомним родинам, дитячим будинкам сімейного типу

Від комплексного соціального супроводу до допомоги продуктами, гігієною – у Дніпрі допомагають родинам, в яких виховуються діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, також поміч отримують і сім’ї ВПО цих категорій. 

За словами завідувачки сектору опіки та піклування управління-служби у справах дітей Дніпровської міської ради Оксани Білоусової, нині на обліку в управліннях-службах у справах дітей районних  адміністрацій 1 554 дитини-сироти та дитини, позбавлені батьківського піклування, з низ 85% виховаються у родинах: «Торік у місті було усиновлено 26 дітей, з них 24 – громадянами України. Також у місті 12 будинків сімейного типу та 65 прийомних сімей. За кожною такою родиною закріплено спеціаліста з управління-служб у справах дітей, який постійно тримає зв'язок з родиною, визначаючи їхні потреби, всебічно допомагає». 

Згадані сім’ї отримують комплексний соціальний супровід від Дніпровського центру соціальних служб, який також допомагає патронатним родинам і тим, які опинилися у складних життєвих обставинах. Торік  2 140 родинам у центрі допомогли продуктами, гігієнічними наборами, зокрема й для дітей. 1 175 сімей отримали дитячих теплий одяг. 

«Дітей, які виховуються у дитячих будинках сімейного типу, прийомних родинах, супроводжуємо упродовж усього їхнього перебування у сім’ях, тобто до виходу у самостійне життя. Діти, які перебувають під опікою, супроводжуються соціальними фахівцями у перший рік встановлення опіки, коли проходить адаптація, та останній рік перед виходом дитини у самостійне життя (перед повноліттям), аби допомогти з різними питаннями. Наприклад, з профорієнтацією, вибором навчального закладу тощо. Серед іншого соціальні працівники за необхідності можуть залучати психолога, медіатора, направити батьків на ті чи інші курси. Наприклад, зараз у нашому центрі проходить курс «Батьківство в радість» зокрема і для родин, опікунів, прийомних батьків. Також раз на два роки проводимо підвищення кваліфікації для згаданих сімей щодо виховання дітей. При створенні прийомної родини чи дитячого будинку сімейного типу необхідно обов’язково пройти навчання з отриманням відповідного сертифіката. Загалом наше головне завдання – докласти усіх зусиль, щоб дітки згаданих категорій виховувались у сімейному оточенні, родинах», – підкреслила директорка Дніпровського міського центру соціальних служб Анастасія Тищенко. 

Дніпрянка Оксана, яка є опікункою для двох дітей, хлопців 12 та 5 років, розповідає: «Вдячні управлінню-службі у справах дітей, центру соціальних служб, фахівці яких допомагають із найрізноманітнішими питаннями – скоординують, направлять, порадять. З ними зв’язок 24/7. Наприклад, сьогодні отримали гуманітарну допомогу продуктами. Така поміч у нинішні часи важлива».