Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Дніпро піклується: педагоги вчаться готувати якісні відеоуроки

Педагоги Дніпра вчаться створювати якісні відеоуроки для своїх учнів завдяки унікальному проєкту «Non-stop education. Відео контент». Така потреба виникла у вчителів через те, що зараз  проводити навіть дистанційне навчання складно. Постійні сирени, через які зупиняються уроки, аби діти та вчителі мали можливість піти в укриття. А ще відключення світла та відсутність інтернету. Через ці фактори у дітей немає можливості вчитись за тим розкладом, який запропонований в школі у режимі онлайн, а у педагогів - викладати дітям. Крім цього департаментом гуманітарної політики проведено опитування учнів та батьків щодо якості дистанційного навчального процесу.

«Таке опитування ми проводили вже втретє. Мета цього опитування - встановити проблемні питання щодо організації навчання і, звісно,  удосконалити освітній процес для дітей. До опитування долучились як батьки, так і учні. І скажу, що нам приємно, що близько 70% батьків (з них 41% проголосували за «дуже гарно організований освітній процес» і 30% оцінюють як «добре») високо оцінили якість проведення дистанційного навчання, дещо критичніше підійшли до цього питання учні. Проте, постало  одне питання -  здійснювати записи уроків та викладати їх напередодні проведення занять. Бо через повітряні тривоги, відключення світла та відсутність інтернету не всі учні можуть приєднатись до дистанційного навчання», - зазначила начальниця відділу освітньої діяльності управління освіти департаменту гуманітарної політики ДМР Світлана Клявченко.

Тож за завданням міського голови Дніпра Бориса Філатова, було створено унікальний проєкт «Non-stop education. Відео контент».  Мета - навчити педагогів створювати авторські якісні шкільні відеоуроки для своїх учнів.

«Чому саме власні авторські відеоуроки - бо кожна дитина звикає до свого вчителя, до його стилю викладання, до його голосу та темпу викладання, а кожен вчитель знає, що саме потрібно його учню, бо вчитель знає підхід до кожної дитини, яку він навчає. Тож ми запропонували всім педагогам міста пройти таке навчання, і на сьогодні в кожній школі Дніпра вже відбувається авторський запис відеоуроків. Зі свого боку, на сьогодні ми у офлайн режимі навчили 357 педагогів основам створення відеоконтенту. Крім цього додам, що просто записати відеоурок - не проблема, запит від вчителів був саму в тому, як та де його відредагувати, та як до відеоуроку додати цікавинок. Тож ми з вчителями вивчали різні відеоплатформи для запису та різні редактори, і на сьогодні на базі 10 закладів освіти 15 кращих вчителів інформатики провели 32 тренінги для наших педагогів», - зазначила в.о. директора КУ «Центр професійного розвитку «Освітня траєкторія» ДМР Тетяна Нікіфорова.

Записані відеоуроки учні можуть використовувати при узагальненні матеріалу, для навчання в разі раптового вимкнення електрики та інтернету, або ж задля продовження навчання в разі хвороби учня. Наразі навчання педагогів триває в КЗО «НВК №42» ДМР: «Це такі курси, які вдосконалюють не тільки вчителів, а й нас -  тих, хто їм викладає ці курси. Бо ми по запиту вчителів знаходимо різні програми, які спочатку опановуємо самі, а потім вже пропонуємо педагогам. Шукаємо програми, які б були у вільному доступі, щоб вчителі мали можливість менше завантажувати свій комп?ютер. Це і програми для запису відеоуроків, а також для редагування відео. Для педагогів знайшли україномовну програму для редагування, яка дуже проста у використанні. І наші вчителі дуже швидко її опановують. Тож пристосовуємось до реалій та опановуємо нове», - зазначила тренерка  проєкту «Non-stop education. Відео контент», вчителька інформатики НВК №42 Тетяна Дарій.

Зі свого боку, директорка КЗО «НВК №42» ДМР Людмила Гожа додала: «Ми вдячні за підтримку департаменту гуманітарної політики ДМР та «Освітній траєкторії» за те, що допомагають нашим вчителям створювати унікальний контент для учнів. Такі навчальні відео будуть ефективним інструментом для викладання, і такий інструмент може створити кожен вчитель. Наші педагоги мають певні навички у цьому питанні. Зокрема, батьки нашої школи задоволені рівнем дистанційного навчання».