Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Дніпровська міська влада інформує: погода, свята та важливі події 10 січня

Вдень синоптики прогнозують мінливу хмарність, без опадів. Місцями пориви вітру 15-20 м/с. Температура повітря протягом дня від -2° до -10°

Цього дня:

- Всесвітній день метро. Першу в світі підземку відкрили у Лондоні 10 січня 1863 року. Лінія складалася з 6 кілометрів та 7 станцій, у вагонах було газове освітлення. Але функціональність та практичність нового виду транспорту перевершила сподівання, тому влада Лондона вирішила продовжити лінії ще на 30 кілометрів. Спершу потяги метро пересувалися на паровій тязі, відповідно в тунелях було дуже задушливо. Та вже в 1890 році в Лондоні відкрили першу лінію на електричній тязі, яка чудово себе зарекомендувала. Відтоді по Європі розпочалося стрімке будівництво метро;

- у 1946 році у Лондоні розпочала роботу перша сесія Генеральної Асамблеї ООН;

- в Україні 1992 року було введено в обіг купони багаторазового використання. Це було зроблено для захисту власного споживчого ринку та у зв?язку з недостатнім обсягом готівки для соціальних виплат. Купони були грошовою одиницею на перехідний період.

День народження:

- перший президент Незалежної України Леонід Кравчук (1934 р.)

- український поет Григорій  Воробкевич (1838 р.)

Також цього дня у різні роки пішли з життя знакові особистості:

- культова французька модельєрка, легенда моди Коко Шанель (1971 р.)

- легендарна військова кореспондентка, яка першою сповістила про початок Другої світової війни, Клер Голлінгворт (2017 р.)

Події та заходи в світі:

- у Швеції має відбутися Міжнародний симпозіум із незалежності центральних банків на честь Стефана Інгвеса.

- у Туреччині може відбутися зустріч Уповноваженого ВР України з прав людини Дмитра Лубінця із російською омбудсменкою щодо питання повернення військовополонених. Окремо планується порушити питання щодо звільнення цивільних заручників, яких рф масово затримала на тимчасово окупованій території України і не відпускає додому.

Події та заходи в Україні:

- у Львові сьогодні відбудеться Різдвяний концерт «Піккардійської терції». «Найкраще за 30 років» – нова масштабна програма метрів акапельного співу присвячена 30-річному ювілею гурту. За ці роки репертуар колективу поповнився десятками розкішних композицій, що мають неймовірно потужну енергетику та відзначаються музичною й вокальною досконалістю.

Народні прикмети 10 січня:   

- якщо у цей день заметіль – буде дощове і сире літо;

- безвітряна погода до врожайного року;

- за народними повір’ями, якщо кішка сьогодні спить цілий день, то скоро потеплішає;

- птахи підходять близько до людей – до хуртовини;

- 10 січня прийнято запрошувати в гості всіх рідних і близьких;

Захід сонця очікується о 16:05. Тривалість дня – 8 год 35 хв.