Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Дніпровська міська влада інформує: погода, свята та важливі події 5 січня

Синоптики на цей день прогнозують мінливу хмарність та мокрий сніг.  Протягом дня температура повітря у місті буде від +3° до +5°.   

Цього дня:

-  у 1855 році - народився винахідник безпечної бритви Кінґ Кемп Жилетт.

-  у 1932 році народився італійський письменник, філософ Умберто Еко.

- у 1933 році розпочалося будівництво одного з найвідоміших у світі мостів Золоті ворота (the Golden Gate Bridge) у Сан-Франциско. Цього року він святкує 90 років з дня зведення.

- в Україні ж цей день запам’ятався тим, що у 2019 році було підписано Томос про автокефалію Православної церкви України. Це офіційний документ про надання незалежності Православної Церкви України від Російської Православної Церкви.

Події та заходи у світі:

- в Австралії відбудеться відкриття щорічного Сіднейського фестивалю мистецтв. Він триватиме до 29 січня 2023 року.

- у місті Харбін, що у Китаї, пройде церемонія відкриття 39-го міжнародного фестивалю льоду та снігу. Фестиваль триватиме до 28 лютого.

- 5 січня в США, у місті Маніту-Спрінгс, проходить щорічний турнір з кидання кексів Fruitcake Toss. На столах мільйонів американців під час різдвяних свят традиційною випічкою є кекс. Після свят він залишається, бо зазвичай він не дуже смачний, і багато хто його просто викидає у смітник. Проте у 1996 році група людей у Маніту-Спрінгс вирішила підійти до викидання кексу з фантазією. Вони зібралися в громадському парку, щоб позбутися своїх святкових кексів. Але замість того, щоб просто викинути їх, люди вирішили кидати їх так далеко, як могли. З того часу і почали проводити турнір по киданню кексів.

- у Лас-Вегасі стартує масштабна виставка Consumer Electronic Show. Сотні компаній представлять свої інновації в сфері технологій, серед них і компанія NVIDIA. Вона презентує нову відеокарту GeForce RTX 4070 Ti. Виставка проходитиме до 8 січня 2023 року.

Події та заходи в Україні:

- відбудеться прем'єрний показ української кінострічки «Щедрик». Переглянути її можна буде в усіх кінотеатрах.

Народні прикмети 5 січня:    

- якою погода буде цього дня, такою буде вона й у листопаді.

- якщо йде сніг та дме сильний вітер, то липень буде холодним та дощовитим.

- якщо буде вітряна погода, то значить буде хороший урожай.

- якщо кішки сплять цілий день на печі, то незабаром буде сильна буря.

- якщо птахи неспокійно поводяться, то скоро буде заметіль.

- за народними повір’ями, цього дня прийнято прибрати будинок і готувати кутю та коржі з висівок. Зокрема, хто перший спробує коржі, той весь рік буде щасливим.

Захід сонця очікується о 15:59.  Тривалість дня – 8 год 28 хв.