Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Дніпровська міська влада інформує: погода, свята та важливі події 3 січня

Синоптики прогнозують  мінливу хмарність, без опадів. Температура повітря  протягом дня очікується від +3° до +9°

Цього дня, 3 січня:

У світі відзначають День соломинки. Першу штучну соломинку для коктейля придумав Марвін Стоун, хазяїн фабрики з виробництва паперових сигаретних мундштуків. Лушпиння від справжньої соломинки в коктейлі його дратувало, тому, взявши смужку паперу, Стоун змастив її край клеєм, накрутив «гвинтом» на олівець, а потім зняв отриману трубочку.  Таку соломинку для коктейля Марвін Стоун запатентував 3 січня 1888 року у Вашингтоні.

Цього дня народились:

- український поет, прозаїк Микола Федорович Чернявський (1868 рік);

- видатний англійський письменник, автор роману «Володар перснів» Джон Роналд Руел Толкін (1892 рік);

- український прозаїк Натан Самійлович Рибак (1913 року);

- семиразовий чемпіон світу з автогонок у класі «Формула-1» Міхаель Шумахер (1969 рік).

Події та заходи у світі: 

Різні країни світу долучаються до Фестивалю сну. Ніхто достеменно не знає, хто його заснував, але вважається, що спочатку це незвичне свято було створено для того, щоб дати людям додатковий день сну після насиченого подіями святкового сезону. Фестиваль щороку нагадує нам про необхідність піклуватися про себе в прийдешньому році і використовувати численні переваги хорошого сну.

Події та заходи в Україні 3 січня: 

- сьогодні у Харкові стартує серія вебінарів «Зимові канікули з Політехом: Вікторини у Kahoot». На учасників чекає понад 50 лекцій з різних напрямів — фізика, хімія, менеджмент, енергетика, IT, інженерія та інші. Основна тема занять зимових канікул — безпека. Слухачі дізнаються про ресурсозбереження в енергетиці, безпеку в інтернеті та фінансовій сфері, про психологічні навички, мінну безпеку та багато іншого. Вперше у програмі заплановані ексклюзивні заняття від Інституту танкових військ Харківського політеху. Вебінари проходитимуть у форматі відеочату у групі з 10:00 до 15:00. Щогодини — початок нової онлайн-вікторини. Триватимуть вебінари до 13 січня.

- у Києві сьогодні вищий антикорупційний суд має провести підготовче засідання за обвинуваченням колишнього президента-втікача Віктора Януковича та його сина Олександра у заволодінні Межигір'ям. Це засідання мало відбутися 28 грудня. Але тоді не з’явився захисник Олександра Януковича. Раніше стало відомо, що Вищий антикорупційний суд стягнув у дохід держави активи, які належали президенту-втікачу Віктору Януковичу та наближеним до нього особам. Зокрема, нерухомість, твори мистецтва, а також портрет і скульптуру політика.

Народні прикмети 3 січня: 

- за повір’ями — який сьогодні день, таким буде і вересень.

- якщо цього дня багато снігу, то можна очікувати хороший урожай. Якщо мало, то буде спекотне і посушливе літо.

- вважається хорошою прикметою 3 січня вмитися водою з криниці, щоб весь рік бути здоровим. Також можна вмитися простою водою, в якій лежав будь-який срібний предмет.

Захід сонця очікується о 15:57. Тривалість дня - 8 год 25 хв.