Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі показали залаштункове життя метро під час війни

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну дніпровський метрополітен став для деяких містян безпечним місцем під час повітряних тривог та залишився звичним способом пересування. Загалом щодня підземкою користуються близько 12 тисяч людей. Всіх їх обслуговує 24 машиністи. 

«У нас у складі було 25 машиністів, але з початком повномасштабної війни один приєднався до лав тероборони. Крім цього, в нас працює 4 машиністи з маневрової роботи та 2 машиністи-інструктори. Кожен з них щоранку проходить медкомісію, всіх їх перевіряють за допомогою алкотестера, вимірюють тиск тощо. Так само щоденно перевіряють і рухомий склад. Крім цього, для безпеки містян щомісяця машиністи складають практичні та теоретичні заліки на перевірку володіння навичками водіння, а також як діяти в аварійних ситуаціях. Щодо роботи під час блекауту, то стало трохи важче, бо у будь-який момент може зупинитись рух рухомого складу у тунелі і потрібно робити аварійну висадку. Але з таких ситуацій в нас була лише одна і наразі кожен машиніст знає, як діяти і розуміє, як зупинити потяг на станції, а не в тунелі», – зазначив заступник начальника електродепо КП «Дніпровський метрополітен» ДМР Сергій Леонов. 

Стати машиністом електропотяга була дитяча мрія Максима Босіка. Чоловік працює у дніпровському метро 5 років, а останні два – машиністом електропотяга: «Взагалі я планував йти на магістральну залізницю, але так сталося, що я потрапив сюди, – і жодного разу не пошкодував. Під час повномасштабного вторгнення робота не помінялась, лише стало трохи більше позаштатних ситуацій, але працівники метрополітену оперативно їх усувають, щоб забезпечити безпеку для пасажирів та руху поїздів», – зазначив машиніст електропоїзда КП «Дніпровський метрополітен» ДМР Максим Босік. 

Ключова робота машиніста-інструктора Олександра Мирончика – тримати зв?язок з машиністами та диспетчерами, аби слідкувати за безпечним рухом метрополітену та оперативно вирішувати позаштатні ситуації: «Перевіряю водіїв, аби вони підготували всі документи та були готові до виходу на лінії, пройшли успішно всі заліки, та взагалі стежимо, аби рух транспорту метро був безпечний», – зазначив машиніст-інструктор КП «Дніпровський метрополітен» ДМР  Олександр Мирончик.