Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Майже півмільйона працюючих: у Дніпрі знизилась кількість безробітних

Рівень безробіття на кінець 2022 року зросте до 30%. Такий прогноз озвучили в уряді. Але у Дніпрі ситуація, навпаки, покращилась. На початку року у місті статус “безробітний” офіційно мали 3350 осіб, а на сьогодні таких у Дніпрі 1958. Для оперативного, ефективного пошуку роботи інспекція з питань праці та зайнятості населення ДМР розробила і запустила ще у березні спеціальний чат-бот вакансій

“В цьому додатку роботодавці можуть самостійно викладати вакансії, а безробітні як дніпряни, так і переселенці залишати свої резюме, а також дивитись вакансії, які наразі актуальні у Дніпрі. Також, аби допомогти працевлаштуватись переселенцям, ми виїжджаємо до шелтерів або до місць, де роздають гуманітарну допомогу, та інформуємо про вакансії. Загалом у Дніпрі 27 тисяч підприємств і майже півмільйона працюючих. Торік ця цифра становила 360 тисяч. Для підтримки тих, хто все ще без роботи, місто попри воєнний стан залучає їх до громадських робіт. З початку року до цієї ініціативи приєдналось 652 особи. Торік було на третину менше - 480. Працюючі на громадських роботах отримують не менше 6700 грн. На це вже затверджено виділення з бюджету міста майже 4 млн. грн. Роботу пропонували різнопланову, як офісну (в управліннях соціального захисту населення департаменту соцполітики ДМР, інспекції з питань праці та зайнятості населення ДМР), так і на свіжому повітрі - прибирання територій парків та скверів у Дніпрі (департамент парків та рекреації ДМР). Завдяки такому виду діяльності є ті, які долучилися до громадських робіт, а потім отримали постійне місце роботи”, - зазначила очільниця інспекції з питань праці та зайнятості населення Дніпровської міської ради Тетяна Янушкевич.

Наразі, у грудні на громадські роботи залучають тільки в інспекції з питань праці та зайнятості населення ДМР. Безробітні залучені до різних видів робіт, зокрема, до направлення майже 11 тис. листів підприємствам, організаціям, установам Дніпра щодо недопущення виплати заробітної плати менше мінімальної, недопущення відпусток своїм коштом без згоди співробітника більш ніж на 15 днів, збільшення зарплат у зв’язку зі зростанням розміру мінімальних зарплат та рівня інфляції, а також дотримання інших вимог трудового законодавства. Наразі вже восьмеро безробітних доєднались до громадських оплачуваних робіт в інспекції, у тому числі двоє ВПО з Вугледару та Кремінної.

“Я приїхала з Кремінної до Дніпра 11 березня. В мене там лишились родичі, будинок. Наразі місто окуповане, і зв'язку з рідними немає. Але я дуже вдячна, що місто так тепло мене зустріло. Взагалі, в минулому я провізор-фармацевт, але знайти роботу за фахом на цей час не змогла. Тож через центр зайнятості влаштувалась на громадські роботи до інспекції з питань праці та зайнятості населення Дніпровської міської ради. Робота нескладна, вчилась недовго, і це як-не-як нові знання та новий досвід для мене”, - зазначила переселенка з Кремінної Ганна.

З травня не змогла знайти роботу і Елеонора. Фінансист за фахом, жінка працювала у спортивному комплексі три роки, але потрапила під скорочення: “Я звернулась до центру зайнятості аби влаштуватись на громадські роботи. Мені дуже сподобалась вакансія в інспекції з питань праці та зайнятості населення ДМР, бо це робота з документами, і схожа на мою попередню роботу. Тож я залюбки стала працювати”, - зазначила Елеонора.

Долучитись до громадських робіт можна всім безробітним. Для цього потрібно звернутись до інспекції з питань праці та зайнятості населення ДМР та департаменту соціального захисту ДМР чи центру зайнятості, стати офіційно на облік та дізнатись у них про актуальні вакансії.