Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Дніпро прихистив 180,5 тис. переселенців: яку допомогу їм надає місто

Дніпро прихистив майже 180,5 тис. внутрішньо переміщених осіб. І кожному переселенцю у Дніпрі приділяють увагу та надають необхідну допомогу. В першу чергу внутрішньо переміщеним особам, які тільки приїхали до Дніпра, пропонують оформити довідку-статус ВПО та заяву на виплати в управлінні соціального захисту чи через мобільний застосунок "Дія".

“Здебільшого ВПО звертаються саме до управління, де їм не тільки оформлюють довідку та соцвиплати, а й надають довідкову інформацію, в якій прописано, де вони можуть отримати допомогу за різними напрямками. Наприклад, якщо це особа поважного віку, їй пропонують послуги Дніпровського міського територіального центру, а саме догляд вдома, денне перебування, надання гуманітарної допомоги та проживання відповідної категорії за необхідністю. Загалом, у перші місяці війни ми приймали по 3 500 переселенців на день, сьогодні цифра зменшилась і наразі приймаємо приблизно пів тисячі осіб”, - зазначила заступниця начальника відділу Соборного району Центрального управління соціального захисту населення ДМР Алла Пижевська.

Зі свого боку, переселенка Вікторія Задорожня зазначила: “У травні 2022 року я мусила виїхати зі Слов?янська (Донецька область) з двома дітьми до Дніпра. Я одразу звернулась до управління соціального захисту, і мені спеціалісти оперативно надали довідку-статус ВПО і допомогли оформити заяву на виплати на проживання, які я наразі отримую. Дуже вдячна всім за допомогу”.

На сьогодні соціальні послуги в Дніпровському міському терцентрі отримують 583 переселенці, з яких 60 людей мають інвалідність першої та другої групи, а всього отримали послуги до 700 осіб: “Найбільше послуг надаємо з натуральної допомоги - це продукти харчування, засоби гігієни тощо. Крім цього 71 особа отримує послугу догляд вдома. Тобто ними опікуються соціальні робітники, які допомагають їм прибрати в будинку, зробити покупки, приготувати їжу тощо”, - зазначила перша заступниця директора Дніпровського міського територіального центру Ольга Мешко.

Подружжя Толкачових Ганна та Анатолій в березні мусили покинути рідний Харків. У Дніпрі їм допомогли отримати статус ВПО та необхідні виплати. А також подружжя має соціального працівника: “До Дніпра ми їхали і думали, що пробудемо тут тижні зо два, але й подумати не могли, що будемо вимушені залишитись тут надовго. Приїхали, не взявши майже речей. Але Дніпро нас прийняв гарно, з житлом допоміг син, платить за винаймання цієї квартири, він лишився в Харкові, бо рятує та лікує людей. Другий син - у столиці. Тож ми вдячні, що нам тут у Дніпрі допомогли з усім, чим можна, а також за те, що запропонували послуги соціального робітника. Світлана нам дуже допомагає з приготуванням їжі, прибиранням та покупками. Крім цього вона дає нам корисні поради”, - зазначив переселенець Анатолій Толкачов.