Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Як на Дніпропетровщині зараховуватимуть до шкіл дітей-переселенців

У Дніпропетровській області 834 заклади загальної середньої освіти. Нині вони готуються до нового навчального року.

За словами заступниці голови Дніпропетровської ОВА Ольги Горб, навчальний процес проходитиме у різних форматах: очному, дистанційному чи змішаному. 

Офіційно в області зареєстровано понад 64 тис. дітей із числа внутрішньо переміщених, з них більше ніж 50 тисяч – шкільного віку. З початку війни до освітнього процесу на Дніпропетровщині долучилося близько 9 тис. учнів з тимчасово окупованих територій чи там, де активні бойові дії. 

«Щоб учні 2-11-х класів розпочали навчання з 1 вересня у закладах освіти Дніпропетровської області, батькам достатньо написати заяву до відповідного закладу. Необхідно мати довідку офіційної реєстрації та взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Педагоги та психологи закладів загальної середньої освіти Дніпропетровщини завжди готові надати допомогу учням та їхнім батькам щодо визначення рівня знань дітей та майбутнього профілю навчання. У ліцеях для майбутніх ліцеїстів проведуть окремі співбесіди та вступні випробування відповідно до умов зарахування тих чи інших освітніх закладів», — розповіла під час брифінгу 13 липня Ольга Горб. 

Процедура зарахування до 1-х класів для внутрішньо переміщених осіб дещо спрощена. Потрібна присутність дитини, одного з батьків, а також мати при собі довідку ВПО, яка підтверджує реєстрацію у Дніпропетровській області. 

За відсутності основного пакету документів з минулого місця навчання чи свідоцтва про народження дитини керівник закладу освіти має проінформувати орган опіки та піклування за місцем проживання дитини для того, щоб її зареєстрували і поновили документи. 

Заступниця голови Дніпропетровської ОВА також закликала батьків, які приїхали з дітьми на Дніпропетровщину з інших регіонів, не зволікати з поданням заяв до шкіл нашої області: «Нині ми складаємо плани навчання, розклади, формуємо класи на новий навчальний рік. Тому просимо приходити до шкіл та писати заяви. Вже з наступного тижня управління соцзахисту, ЦНАПи, де проходить реєстрація ВПО, будуть підсилені представниками зі шкіл, які консультуватимуть до якого освітнього закладу найближче звернутися. А якщо будуть усі документи при собі, то можна буде й оформити дитину до школи», — додала Ольга Горб.

Відео https://youtu.be/PUbkE3ZG7es