Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Школи Дніпропетровщини готують до початку навчального року з 1 вересня

У Дніпропетровській області активно готуються до нового навчального року, щоб освітній процес у школах розпочати офлайн, тобто діти змогли повноцінно навчатися у закладах.  

У Дніпропетровській області  834 школи, у яких навчаються понад 340 тис. учнів. Також приєдналися більше ніж 9 тис. школярів з окупованих територій чи там, де ведуться активні бойові дії. До першого класу на новий навчальний рік вже записано понад 24 тис. дітей. Освітній процес забезпечуватимуть понад 28 тис. педагогів і викладачів. Із 834 шкіл області 283 розташовані у сільській місцевості, до яких підвозитимуть майже 22 тис. учнів. 

За словами заступниці голови ДніпроОВА Ольги Горб, головна увага у підготовці до навчального року приділяється безпеці учнів і працівників, які задіяні в освітньому процесі. Разом з працівниками ДСНС буде перевірений кожен заклад та його прилегла територія на наявність вибухонебезпечних предметів. Важливим є й забезпечення шкіл якісною системою оповіщення, зокрема для дітей з порушенням зору та слуху. Йдеться про сирени, інформаційні табло, тактильні підлоги, покажчики сховищ та інші способи звукового та світлового оповіщення. У кожному закладі мають бути позначені евакуаційні шляхи.

«Також у кожному закладі або безпосередній близькості до нього мають бути укриття. Такі споруди повинні відповідати нормам інклюзії. Якщо укриття неможливо забезпечити для усіх учасників освітнього процесу, навчання може проводитися у декілька змін. На сьогодні 125 шкіл області мають бомбосховища. В усіх інших закладах проводиться інспекція щодо можливих місць розташування під укриття. Такі місця приводяться до ладу, щоб вони були цілком пристосовані. У школах повинні бути створені запаси води, медикаментів, необхідного обладнання та матеріалів», — розповіла під час брифінгу 29 червня Ольга Горб. 

Відповідальність за стан укриттів покладається на засновника та керівника закладу освіти. 

На початку навчального року для персоналу та учнів проведуть тренінги щодо порядку дій у разі сигналу повітряної тривоги. У разі її настання освітній процес буде перерваний та за можливості продовжений в укриттях до завершення тривоги. 

Після проведення усіх підготовчих робіт до початку навчального процесу (зазначений термін — до 15 серпня) спеціально створені комісії спільно з представниками ДСНС, Держпродспоживслужби, управління містобудування та архітектури проводитимуть перевірки шкіл та оформлюватимуть відповідні паспорти безпеки. 

«Учні шкіл, які розташовані поруч з лінією бойових дій, будуть переведені на дистанційну форму навчання. Точка ризику — плюс 40 км від лінії бойових дій. На Дніпропетровщині сім територіальних громад Криворізького та Синельниківського районів розташовані у зоні бойових дій. Це Широківська, Зеленодольська, Маломихайлівська, Великомихайлівська, Новопавлівська, Межівська та Покровська територіальні громади. Усі освітні заклади згаданих громад зможуть розпочати навчальний рік виключно дистанційно», — пояснила заступниця голови ДніпроОВА. 

Відповідно до рекомендацій Міністерства освіти України, заклади вищої освіти, коледжі, профтехучилища за можливості теж забезпечуватимуть освітній процес з 1 вересня. Він має бути максимально наближений до традиційних форм навчання, але з урахуванням обмежень воєнного стану та забезпечення безпеки. Розглядається традиційний або змішаний формат навчання, продовження дуальної освіти.

Відео  https://youtu.be/M7-ak5REknA