Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Декомунізація історичних пам’яток: яка доля літака на ж/м Сонячний?

Літак на житловому масиві Сонячний перебуває на обліку як об’єкт культурної спадщини — пам’ятка історії звільнення міста від фашистських загарбників у роки Другої світової війни. 

За словами начальниці управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міської ради Надії Лиштви, місто не може його демонтувати самостійно в рамках позбавлення символів радянської влади. Дозвіл на це може дати лише Міністерство культури України і тільки після погодження з обласним органом охорони культурної спадщини. 

«На жаль, територіальним громадам не надали повноважень, що вони можуть самостійно демонтувати такі монументи або ухвалювати такі рішення, наприклад,  на громадських слуханнях. Долю об’єкта  культурної спадщини вирішує лише держава. І за законом демонтувати об’єкт, поки він є пам’яткою культурної спадщини, не можна. Цей пам’ятник є вже в офіційному переліку на зняття з обліку як об’єкт культурної спадщини. Відповідний список із 90 об’єктів вже поданий до обласного органу охорони культурної спадщини. Тож очікуємо, що область має вже надіслати відповідні списки до Міністерства культури. Його очільник сказав, що днями була створена комісія з дерусифікації, декомунізації, яка і ухвалюватиме відповідні рішення, видаватиме накази», — сказала Надія Лиштва. 

Вона також зазначила: «Після зняття з обліку літак може залишитись або як мала архітектурна форма, яку можна буде пофарбувати у будь-які кольори, або демонтувати. Ухвалюватиме рішення  балансоутримувач об’єкта». 

Начальниця управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міської ради нагадала, що основний етап декомунізації у місті відбувся у 2016 році. Тоді з обліку було знято і демонтовано 88 об’єктів (пам’ятні знаки, меморіальні дошки тощо). 

«А щодо дерусифікації, то проблема у тому, що немає відповідного закону. Тому ці рішення зараз і затягуються. Немає закону,  за яким  мають діяти громади. Є рекомендації.  Тобто, якщо об’єкт має культурну цінність, але пов’язаний із радянськими або імперськими поетами, філософами, то він не підпадає під закон про декомунізацію, це об’єкт культурної спадщини. Якщо він має художню цінність, то навіть Мінкульт його не зніме з обліку», — додала Надія Лиштва.