Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Як обласна служба зайнятості працює в умовах воєнного стану

Дніпропетровська обласна служба зайнятості попри воєнний стан працює у штатному режимі. За словами заступниці директора Дніпропетровського обласного центру зайнятості Наталії Селякової, зареєструватися у службі зайнятості можна декількома способами, зокрема, через безпосереднє звернення шукача роботи до центру зайнятості, а також через портал «Дія». 

«Реєстрація у службі зайнятості внутрішньо переміщених осіб проходить за спрощеною процедурою. Коли такі особи ще не звільнилися з об’єктивних причин, вони пишуть заяву на звільнення, завіряють її у нотаріуса і відправляють роботодавцю. Після цього можуть реєструватися у службі зайнятості. Планується, що і цей механізм на законодавчому рівні буде спрощений», – розповіла  під час брифінгу 19 квітня Наталія Селякова. 

Загалом до обласної служби зайнятості з початку війни в країні звернулося понад 7 тис. осіб, з них понад 6 тис. отримують державну допомогу по безробіттю. 

«За вказаний період понад 5 тис. людей працевлаштовано. Але треба розуміти, що це й ті особи, які реєструвалися як шукачі роботи ще до воєнного стану. Нині здебільшого безробітні працевлаштовуються до сільськогосподарських підприємств. Наразі до нас звернулося 736 безробітних з інших областей, з них 362 мають довідки ВПО. Не лише у центрах зайнятості надаємо допомогу у працевлаштуванні – наші фахівці працюють і в координаційних центрах, і там, де мешкають переселенці. Наразі у базі служби зайнятості понад 1 300 вакансій», – зазначила Наталія Селякова. 

Представниця обласного центру зайнятості звернулася до роботодавців повідомляти службу про наявні вакансії: «Сьогодні важливі будь-які вакансії, зокрема й тимчасового характеру, з неповною зайнятістю. Люди зацікавлені у роботі». 

Безробітні також можуть працевлаштуватися на тимчасову зайнятість на громадських роботах (упорядкування територій, прибирання парків, скверів), які фінансують як коштом місцевих бюджетів, так і фонду зайнятості.

Роботодавці, які працевлаштовують певні категорії безробітних на нові робочі місця, можуть отримати компенсацію єдиного внеску. 

Роботодавці (окрім бюджетних установ та фондів соціального страхування), які працевлаштують внутрішньо переміщених осіб, можуть розраховувати на державну компенсацію у розмірі 6 500 грн за кожну працевлаштовану людину на період не більше ніж два місяці.