Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

СТОП фейкам: як розрізняти правдиву інформацію від дезінформації

Дніпрян закликають ретельно перевіряти інформацію. У нашому місті від початку воєнного стану часто поширюють фейкову інформацію, аби створити панічні настрої серед населення. За словами директорки КП «Інфо-рада-Дніпро» Альони Чуєвої, представники міської влади та Ситуаційного центру Дніпра отримують численні звернення від громадян щодо неправдивої інформації, яка з’являється, зокрема, у шкільних чатах або у чатах ОСББ. 

«Наші співробітники дають фахові відповіді, допомагають отримати достовірну інформацію, вирішують усі нагальні питання. Зокрема, у Дніпрі поширювали інформацію про те, що лінія 103 не працює, а є чотири інші номери телефонів, куди можна звернутися по медичну допомогу. Через цей фейк нам телефонувало багато обурених людей і ми роз’яснювали кожному, що інформацію потрібно перевіряти на офіційних джерелах. І таких випадків з початку війни було чимало», – зазначила Альона Чуєва. 

Аби допомагати дніпрянам відрізняти фейк від правди, у місті створили телеграм-канал «Стоп Фейк Дніпро» (https://t.me/stop_fake_dp). Його керівник Ігор Литвинов каже: передусім потрібно звертати увагу на первинне джерело інформації. 

«Якщо у вас є сумнів щодо джерела інформації, то потрібно звернутися до гуглу та перевірити чи є канал правдивим, бо на сьогодні багато телеграм-каналів та сайтів є фейковими. Також слід звертати увагу на емоційну мову повідомлення, адже кожен журналіст, який подає достовірну інформацію, не використовує в тексті власну думку. Водночас потрібно дивитися на дату публікації: якщо вона відсутня, то ця інформація є фейковою», – додав Ігор Литвинов.