Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Як прихистити дитину, яка залишилась без батьків під час воєнного стану

Діти, які лишилися без батьків під час війни, зможуть тимчасово влаштуватися до сімейних форм виховання – прийомних родини або будинків сімейного типу. Для цього в Україні на час воєнного стану спростили відповідну процедуру. 

 

«Раніше для цього був потрібен дуже великий список документів та довідок, які в умовах воєнного часу неможливо зібрати», – зазначила головна спеціалістка служби у справах дітей ДніпроОВА Алла Борисенко. 

 

Спростили і процедуру опікунства. Кандидатам потрібно надати перелік документів: заява, копія паспорта громадянина України, довідка про родинні стосунки з дитиною, довідка від нарколога, довідка від психіатра та довідка про несудимість. 

 

«Також додам, що кандидатам необов’язково проходити курс з виховання дитини. А щодо довідки про несудимість, то якщо кандидат не може її надати, то в заяві потрібно вказати, що він не притягувався до кримінальної відповідальності і несе повну відповідальність за надану інформацію. Але після закінчення воєнного стану у нього буде місяць, аби цю довідку надати, і якщо опікун цього не зробить, то опіка може бути знята», – додала Алла Борисенко. 

 

Також для зручності для охочих прихистити дитину створили чат-бот у телеграм «Дитина не сама» https://t.me/dytyna_ne_sama_bot. Достатньо залишити онлайн-заявку, вказавши регіон, персональні дані та контакти. На зв’язок з охочими вийдуть представники служби у справах дітей.