Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Усі лікувальні заклади Дніпропетровщини забезпечені усім необхідним для надання меддопомоги породіллям, дітям

За період війни, від 24 лютого, на території Дніпропетровської області народилося 344 дитини. Усі малюки народилися у лікувальних закладах. 

За словами головної спеціалістки відділу лікувально-профілактичної допомоги дітям та матерям департаменту охорони здоров’я ДніпроОДА Олени Рибки, наразі лікувальні заклади обладнали свої підвальні приміщення під потреби пологового будинку і на період тривоги спускають туди персонал, породіль, малюків. Місця усім вистачає. 

«У пологових стаціонарах наразі в достатній кількості медикаментів, витратних матеріалів, дитячого харчування, засобів догляду за немовлятами. Велика вдячність волонтерам, які також нам допомагають у відповідному забезпеченні», – розповіла під час брифінгу 4 березня Олена Рибка. 

Представниця департаменту охорони здоров’я ДніпроОДА також запевнила, що жоден медичний заклад не відмовить вагітній жінці або у стані пологів у медичній допомозі. 

«На сьогодні у лікувальних закладах області перебуває близько десятка вагітних на різних термінах із Харківської та Запорізької областей. Серед них і ті, що захворіли на ГРВІ чи мають загрози вагітності. Усі вони отримують меддопомогу. А деякі вже й народили», – сказала Олена Рибка.

Водночас породіллі отримують паперову форму 103, за якою можуть зареєструвати дитину. На період воєнного стану дитину можна реєструвати у будь-якому РАЦСі чи територіальному органі, який проводить відповідну реєстрацію без прив’язування до прописки будь-кого з батьків. 

«Вагітним, які прибули на територію Дніпропетровської області з інших областей і планують перебувати тривалий час, народжувати, необхідно звернутися або до центру первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) чи безпосередньо до полового стаціонару, якщо вже термін народжувати. Не займайтеся самолікуванням, а звертайся по медичну допомогу! Якщо захворіла дитина, яка прибула до області з інших регіонів, їй теж нададуть медичну допомогу як у дитячому стаціонарі, так і у ЦПМСД. В обласних закладах вже лікуються діти з Харківщини», – додала Олена Рибка.