Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Перевірити чесність працедавця: в інспекції з питань праці розповіли про електронні сервіси зі всією інформацією

У Дніпрі розповіли, на яких електронних сервісах можна перевірити містянам офіційне працевлаштування, та чи сплачує працедавець за вас податки.

«Дуже часто трапляється на ринку праці, коли беруть людину на роботу, але повністю не проходить так зване «закріплення» юридично: людина надає всі документи, а при звільненні працедавець не виплачує заробітну плату, й з'ясовується, що працівника не оформили. Тому перевірити сумлінність працедавця можна на порталі Пенсійного фонду, де можна отримати інформацію про трудову діяльність, наявний страховий стаж, суми внесків, сплачених до ПФУ, та розмір заробітної плати, а також подати заявку на отримання пенсії (при досягненні відповідного віку та страхового стажу). Ще можна одержати витяг з реєстру застрахованих осіб. Портал доступний цілодобово», – сказала начальниця інспекції з питань праці та зайнятості населення Дніпровської міської ради Тетяна Янушкевич.

Зареєструватися можна за електронним цифровим підписом (ЕЦП), який можна отримати в державній податковій службі або будь- якому іншому акредитованому центрі сертифікації ключів, а також на сервісі Приват24 від Приватбанку та деяких інших банках. Або за логіном та паролем, які можна отримати у відділенні Пенсійного фонду, взявши з собою паспорт, ідентифікаційний код та заповнивши відповідну заяву.

«Також можна онлайн зареєструватися у центрі зайнятості, коли звільнився з роботи, та перевірити одразу всю інформацію щодо розміру виплат – https://dnp.dcz.gov.ua/. Ще можна побачити повний розмір своїх доходів на сайті податкової – https://dp.tax.gov.ua/, але якщо людина офіційно оформлена», – підсумувала Тетяна Янушкевич.