Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

До 60% економії енергоресурів: у Дніпрі підбили підсумки тепломодернізації закладів освіти

У Дніпрі продовжується проєкт з термомодернізації шкіл і садків. У рамках першого етапу на понад 80-ти об’єктах роботи цілком завершено. У більшості закладів освіти провели увесь комплекс робіт: утеплили фасади, покрівлі, цоколі, замінили вікна та двері, встановили індивідуальні теплові пункти для регулювання комфортного температурного режиму.

«Завдяки цьому у будівлях не лише тепло, а й зафіксовано економію енергоресурсів – у середньому 35 % порівняно з базовими показниками. А на одному з об’єктів економію досягнуто до 60 %. Заощаджені кошти якраз і підуть на погашення кредиту, який надав Європейський банк реконструкції та розвитку – 10 млн євро для втілення проєкту. Також ще 2,5 млн євро — це грантові кошти від фонду Східноєвропейського партнерства з питань енергоефективності та навколишнього середовища. Уже розпочався другий етап, до якого відібрано 98 об’єктів, більшість з них це теж школи і садки, а також лікувальні установи. Наразі розробляються відповідні проєкти. Обирали заклади експерти ЄБРР», – розповів під час виїзної пресконференції 30 грудня представник департаменту інноваційного розвитку міськради Владислав Соловйов.

Дитячий садок № 377 (вул. Максима Дія, 3) – один з учасників проєкту першого етапу. Тут проведено комплексну реновацію з енергоефективності: утеплено фасад будівлі (понад 2 тис. кв. м) та покрівлю (майже 1400 кв. м), замінено вікна на енергоощадні, двері, ізольовано труби теплопостачання, а також встановлено індивідуальний тепловий пункт. Завдяки енергоефективним заходам у закладі тепер комфортна температура, а економія енергоресурсів досягла 36 %.

«Будівля дитсадка – панельна. До утеплення не зовсім тепло було у нас, зокрема у кутових групах. Доводилося користуватися обігрівачами. Зараз – інша річ. По всьому садку дуже тепло, у групах до 23 градусів тепла. Та й зовні будівля гарною стала після ремонту фасадів. Словом, затишно і комфортно», – підкреслила завідувачка дитсадка Віра Яшина.

Водночас школа № 143 (вул. Коробова, 3-Д) очікує на тепломодернізацію. Заклад освіти потрапив до другого етапу згаданого проєкту.

«У школі планується утеплення фасаду, покрівлі, заміна вікон там, де ще дерев’яні, встановлення індивідуального теплового пункту. Економія теплової енергії очікується не менше 30 %. Окрім того, це дозволить нормалізувати температурний режим у будівлі», – сказав начальник відділу реалізації інвестиційних проєктів КП «Дніпровська муніципальна енергосервісна компанія» Володимир Афанасьєв.

Водночас директорка школи № 143 Наталія Лукіна додала: «Зараз по школі ще залишилося близько ста дерев’яних вікон. Температура у будівлі 18 градусів, але все одно хочеться більш теплої. Очікуємо на тепломодернізацію нашої школи. Сподіваємося, стане комфортніше».