Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі запустять першу освітню платформу! Академія «Культурної столиці»: як вступити?

Мрієш про театр, прагнеш створювати кінострічки чи впроваджувати арт-проєкти? Тоді тобі до мистецької академії! Освітня мистецька платформа Академія «Культурної столиці» запрошує на день відкритих дверей. Це один із освітніх проєктів «Культурної столиці». У КУСТ наголошують: ініціатива амбітна. 

У планах перетворити мистецьку платформу на повноцінний виш мистецького напрямку. 

«Культурна столиця» реалізовує круті фестивалі, підтримує знакові події у культурному житті міста, однак у своїй діяльності постійно стикається з проблемою відсутності фахівців у сфері культури. 

«У нас дефіцит кваліфікованих менеджерів, практично не розвинені кіноіндустрія та виробництво аудіовізуальної продукції. Для вирішення цієї проблеми виникла ідея створити у місті навчальний заклад нової формації», - розповідає Григорій Гельфер, депутат Дніпровської міської ради, голова Художньої ради при міському голові, заслужений діяч мистецтв України.

У чому унікальність мистецької платформи Академії? 

Студентом мистецької платформи Академії «Культурної столиці» може стати будь-який мешканець Дніпропетровської області, незалежно від віку та попередньої освіти. 

«Вступних іспитів і результатів ЗНО тут вимагати не будуть. Головне – це бажання навчатися та опанувати нову професію. Заняття проходитимуть тричі на тиждень: увечері та по вихідним. Це дасть змогу навчатись в Академії «Культурної столиці» без відриву від основної роботи», - зауважує Інна Рудкевич, директор КЗ Дніпропетровського фахового мистецько-художнього коледжу Dnipro Art College. Саме у творчій співпраці з мистецьким коледжем працюватиме й мистецька платформа Академія «Культурної столиці». 

На першому етапі планують набрати три групи за різними профільними напрямками.

Перша група студентів опановуватиме театральне мистецтво. Навчання відбуватиметься під керівництвом Володимира Петренка, відомого режисера, директора та художнього керівника театру «Віримо!», заслуженого діяча мистецтв України. Для слухачів курсу це реальна можливість проявити свої акторські таланти у театральних постановках, а також зрозуміти ази професії режисера.

Друга група студентів буде вивчати основи створення кіно та розвитку аудіо-візуальної індустрії під керівництвом Іллі Свідлера, директора Міжнародного кінофестивалю KINNOVATION, міжнародної кінодистриб’юторської компанії KINOLIFE. До роботи зі студентами залучать кращих фахівців галузі, зокрема читатиме лекції Михайло Кукса, продюсер і голова студії Kooksa films, інші круті фахівці з усієї України. 

Третя спеціальність, яку викладатимуть у Академії «Культурної столиці» - це проєктний менеджмент у культурі. Арт-менеджери – це ті люди, яких ви ніколи не бачите на сцені чи у кіно, але завдяки яким відбуваються фестивалі, виставки та концерти, знімають фільми. Це продюсери та організатори культурно-мистецьких заходів. 

«На сьогодні є домовленість, що цей курс куруватиме Влад Троїцький, засновник і президент Міжнародного фестивалю «ГОГОЛЬФЕСТ», першого в Україні незалежного театру «Дах», художній керівник гурту «Дахабраха», фрік-кабаре Dakh Daughters, лялькового кабаре «ЦЕШО», проєкту NOVAOPERA, лауреат Шевченківської премії 2020 року. Лекції з фаундрейзінгу читатиме команда "Платформи ТЮ", - зазначив Євген Хорошилов, начальник Управління культури Департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради.

У планах освітньої мистецької платформи не лише робота зі студентами, а й безкоштовні просвітницькі програми для вільних слухачів. Лекції з теорії та історії культури, живопису, кіно, музики будуть у відкритому доступі на YouTube каналі та сайті Академії.

Працюватиме мистецька освітня платформа за підтримки програми «Культурна столиця». Кращі слухачі, яких буде відібрано через конкурс, здобуватимуть знання безкоштовно, решта – за символічну плату. «Культурна столиця» гарантує, що студенти та випускники Академії «Культурної столиці» матимуть змогу отримати фінансування для своїх проєктів, які підготують за період навчання. 

Мистецька платформа Академія «Культурної столиці» запрошує до знайомства!

День відкритих дверей – 10 грудня о 17:00, у Bubamara Concert Hall за адресою: вул. Вернадського, 1 (2-й поверх). 

Реєстрація за посиланням.

З 11 грудня стартуватиме набір слухачів до мистецької платформи Академії «Культурної столиці», а з середини грудня відбуватимуться пробні заняття у рамках творчих майстерень.

Подробиці про майстрів та спеціальності: 

https://kust.academy/ 

https://www.youtube.com/watch?v=loUFyJSkqQg

Пам’ятайте про дотримання карантинних правил. 

Старт навчання перших груп студентів мистецької платформи Академія «Культурної столиці» запланований на початок 2022 року.