Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Легальне працевлаштування – гарантія соціального захисту

Дніпровський міський центр зайнятості звертає увагу на необхідність дотримання роботодавцями та найманими працівниками законодавства про працю та зайнятість населення та  інформує, що офіційне працевлаштування і легальна заробітна плата мають ряд беззаперечних переваг для найманих працівників.

Легальна робота – це перш за все стабільна заробітна плата сьогодні  та впевненість у завтрашньому дні, адже лише офіційне працевлаштування та отримання легальних доходів  гарантує працівникам  реалізацію їх прав на соціальні виплати у майбутньому: пенсійне забезпечення, оплату листів непрацездатності, оплачувані відпустки, у тому числі по догляду за дитиною, право на пільгову пенсію, отримання допомоги по безробіттю, тощо. 

Погоджуєтеся працювати без трудового договору? Не розраховуйте на гідні умови праці та виконання усних домовленостей. Вас можуть необгрунтовано оштрафувати, звільнити без повідомлення, не заплатити лікарняні або компенсацію при нещасному випадку.

Маєте власний бізнес і наймаєте працівника без трудового договору? Будьте готові витратити час і ресурси на навчання - досвідчені фахівці до вас не підуть або швидко знайдуть краще місце роботи. Вам буде складніше отримати банківські кредити, залучити інвестиції. А в разі перевірки інспекції праці вам випишуть відчутний штраф за порушення трудового законодавства.

Часом роботодавцями використовується така неофіційна форма зайнятості як стажування. Перевірками фіксуються випадки «стажування» працівників без оформлення трудових відносин.

! Звертаємо увагу, що стажування без оформлення трудових відносин є порушенням трудового законодавства, за яке порушникам загрожує штраф у розмірі 10 мінімальних заробітних плат – 47 230 гривень.

Зрештою, через несплату податків та єдиного соціального внеску держава змушена підвищувати податки для бізнесу, щоб виплачувати пенсії, лікарняні, утримувати школи, лікарні, ремонтувати дороги тощо. В свою чергу використання форми офіційного працевлаштування робітників дає роботодавцю злагоджений, стабільний трудовий колектив, відсутність плинності кадрів, та є запорукою процвітання бізнесу.