Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Встановлення камер відеоспостереження на вулицях житлового масиву – приклад безпосередньої участі дніпрян в управлінні містом

Мешканці Дніпра беруть безпосередню участь в управлінні містом. Для цього достатньо самоорганізуватися та втілити у життя будь-який проєкт, який здатен вирішити проблеми будинку, двору, району, масиву тощо. Аби задуми мешканців було легше реалізувати, міська влада запровадила низку програм: «Безпечне місто», «Бюджет участі», програма співфінансування. Прикладом такої самоорганізації у вирішенні питання безпеки району стало встановлення камер відеоспостереження на житловому масиві Тополя -1.

«Необхідність у встановленні камер виникла через те, що у нашому районі трапляються напади та пограбування мешканців, особливо дітей. Тому ми склали план розвитку мікрорайону та визначили місця встановлення відеокамер. Потім звернулися з цією пропозицією до профільного департаменту і маємо результат», – розповів голова мікрорайонного комітету «Тополя-1» Володимир Бондаренко.

Наразі на житловому масиві Тополя-1 встановлено 48 камер. Водночас за зверненнями мешканців сусіднього масиву Тополя-2, у рамках реалізації програми «Безпечне місто», планується встановити 80 таких камер та ще 82 камери на житловому масиві Покровський. 

«Системою «Безпечне місто» користуватимуться правоохоронні органи та безпосередньо місцеві мешканці. Останні за потреби можуть звертатися до Ситуаційного центру Дніпра за допомогою електронного запиту, який можна подати через сайт або соціальні мережі», – зазначив директор КП «Інфо-рада-Дніпро» ДМР Дмитро Цимиренко. 

Успішні приклади самоорганізації населення наводить і директорка департаменту інноваційного розвитку ДМР Юлія Павлюк: «Уже третій рік поспіль спільно з Ситуаційним центром Дніпра у місті реалізовують проєкти щодо встановлення камер відеоспостереження. Перший було подано ще у 2018 році. Тоді камери, підключені до Ситуаційного центру, з’явилися на ж/м Ломівський. Потім такий проєкт реалізували на ж/м Покровський, на вулиці Великій Діївській. Цьогоріч на реалізацію подібних проєктів чекають мешканці проспекту Івана Мазепи та ж/м Ігрень. Загалом у рамках програми «Бюджет участі» на вулицях міста вже встановлено 100 камер і ще 100 планують встановити».

Зі свого боку начальник відділу по роботі з проєктами управління з питань самоорганізації населення ДМР Владислав Макарець додав: «Організуватися можуть не тільки мешканці багатоквартирних будинків, а й жителі приватного сектору та навіть цілого мікрорайону. Головне, такі об’єднання повинні мати чіткий план, щоб донести власну думку до органів міської влади так, аби її можна було реалізувати відповідно до задуму».