Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Сучасні бібліохаби з’являться у Дніпрі: рішення Дніпровської міської ради

Зроблено перший крок до оновлення бібліотек — депутати міської ради проголосували за модернізацію книгозбірень.

 Зараз у місті існує дві бібліотечні системи, та замість них створюється комунальний заклад культури «Дніпровські міські бібліотеки». Уже є погодження на це від Міністерства культури та інформаційної політики України.

«Сьогоднішнім рішенням ми відповідно до державних стандартів перетворюємо бібліотеки на єдиний комунальний заклад. Далі нашим завданням є перетворення цих бібліотек на хаби, де можна не тільки прочитати книгу, а ще й мати доступ до електронних видань, слухати лекції, спілкуватися та навіть пити каву. Такі сучасні хаби ми плануємо створити у кожному районі міста і далі довести концепцію бібліохабів до кожної філії», – зазначив начальник управління культури департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Євген Хорошилов.

Ідею створення нової системи міських книгозбірень обговорили з громадськістю та професійною спільнотою на стратегічній сесії «Бібліотеки Дніпра. Майбутнє».

На виконання державних соціальних нормативів забезпечення населення публічними бібліотеками відповідно до постанови КМУ №72 від 06.02.2019 планується залишити 33 бібліотеки-філії та одну центральну. У цих трьох десятках книгозбірень налічуватиметься 8 бібліохабів, які мають бути розташовані у кожному районі міста.

«Рішення щодо об’єднання двох систем бібліотек відповідає сучасним вимогам та загальнодержавній концепції розвитку бібліотечної системи. Я вважаю, що у нашому місті з’явиться перший в Україні бібліотечний хаб. Це буде перетворення, яке відповідатиме загальній суспільній думці», – додала голова депутатської комісії міської ради з питань освіти, культури, молоді та спорту Наталія Демідова.

Як зауважують в управлінні культури департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради, концепція сучасних просторів буде у кожній філії. Там також упевнені, що саме такі універсальні бібліохаби зможуть стати «центрами тяжіння» у мікрорайонах міста.